Över hälften. 50,4 procent av alla Sollentunabor över 18 år har fått åtminstone en dos vaccin mot covid-19. Foto: Mikael Andersson

Nu har över 50 procent fått vaccin

Över 50 procent har nu vaccinerats i Sollentuna och antalet nya smittade av covid-19 minskar för fjärde veckan i rad. Och det går snabbt. Den senast uppdaterade veckan (22) var det bara 34 nya fall, att jämföra med 261 fyra veckor tidigare.

  • Publicerad 15:11, 10 jun 2021

Tendensen är den samma i så gott som hela landet, och i stora delar av världen.

– Den positiva trenden håller i sig, säger statsepidemiolog Anders Tegnell på dagens pressträff med Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Antalet testade går ner, vilket är en konsekvens av att antalet smittade minskar.

– De stora regionerna har samma trend, antalet fall fortsätter att minska snabbt, säger Anders Tegnell.

Deltavariant oroar

Dock ökar smittspridningen i ett fåtal regioner. Förklaringen tros vara virusvarianter, så som deltavarianten som först upptäcktes i Indien och som nu har konstaterats på 71 fall i Sverige.

– Vi ser en del oroande tendenser, deltavariaten är särskilt oroande, säger Anders Tegnell.

Nästan 4 miljoner personer i Sverige har fått åtminstone en dos vaccin. Sollentuna hör nu till de kommuner där över 50 procent av alla invånare över 18 år har fått första vaccindosen. Det går framåt även med andra dosen, den har 18,2 procent i Sollentuna fått.

Dataintrång i SmiNet

Under vecka 21 var databasen SmiNet tillfälligt nedstängd i tre dagar efter ett försök till dataintrång.

Detta gjorde att några fall som egentligen skulle ha registrerats och redovisats under vecka 21 i stället redovisades under vecka 22, vilket betyder att minskningen mellan vecka 21 och vecka 22 i själva verket kan ha varit ännu större än vad som avspeglas i Folkhälsomyndighetens statistik.

Smittspridningen över tio veckor

Bekräftade nya fall av covid-19 de senaste veckorna i Sollentuna:

Vecka 22: 34

21: 55

20: 144

19: 184

18: 261

17: 247

16 : 204

15: 257

14: 241

13: 300

Statistiken är baserad på laboratoriebekräftade fall anmälda enligt smittskyddslagen. Siffrorna redovisas när provsvaret har rapporterats in till Folkhälsomyndigheten, vilket vanligtvis tar några dagar. Statistiken sammanställs på torsdagen veckan efter.

Visa merVisa mindre

Covid-19 i Sollentuna vecka 22

Antal nya bekräftade fall i Sollentuna: 34

Antal avlidna sedan pandemins start (t.o.m 6/6): 160

Andel vaccinerade över 18 år, en dos:50,4 procent

Andel vaccinerade över 18 år, två doser: 18,5 procent

Källa: Folkhälsomyndigheten/Socialstyrelsen

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Nytt svenskt kulrekord i Sollentuna GP

Nyheter Fanny Roos slog till i sista omgången Fanny Roos satte nytt svenskt rekord för andra gången den här säsongen när hon tog hem kulstörningen i Sollentuna GP i söndags.måndag 14/6 13:30

Yudelis släckte brand på sin skola – prisad för hjälteinsats

Nyheter Elev i fyran och hennes lärare såg till att branden inte spred sig Yudelis Roa i klass 4 på Sofielundsskolan i norra Tureberg och hennes lärare Susanne Sundin har tilldelats Diplom för rådigt ingripande av Brandkåren Attunda.måndag 14/6 7:40

Tandläkare drog ut tänder utan ordentlig undersökning

Nyheter "Grovt oskicklig" och en risk för patientsäkerheten enligt Ivo En tandläkare i Sollentuna har ”systematiskt brustit” i sina undersökningar och varit ”grovt oskicklig i sin yrkesutövning”. Det menar Ivo som efter en granskning vill att mannens...söndag 13/6 7:50