Nu har Östberga sitt eget typsnitt

Barn på Östbergaskolan har tillsammans med en formgivare tagit fram ett alldeles eget typsnitt för Östberga – Jag gjorde Ö:et lite svängigt för att jag känner mig så när jag kommer hem till Östberga, säger Nima Hussein.

  • Publicerad 10:56, 21 sep 2017

Igår var det bokstavsfets på Östberga fritidsgård. Det var vernissage för Östbergas nya typsnitt. Mellanstadiebarn på Östbergaskolan har tillsammans med formgivaren Göran Söderström tagit fram ett alldeles eget typsnitt för Östberga.

Jag gjorde Ö:et lite svängigt för att jag känner mig så när jag kommer hem till Östberga. Glad och studsig.

Nima Hussein

Nima Hussein, 10, ritade bokstaven Ö.

– Jag skrev bokstaven Ö; Ö som i Östberga. Jag älskar Östberga och vill aldrig flytta härifrån, säger Nima Hussein.

Formen på hans Ö ser nästan ut som en dansande figur.

– Jag gjorde Ö:et lite svängigt för att jag känner mig så när jag kommer hem till Östberga. Glad och studsig, berättar han.

Efter en stund tillägger han:

– Eller så blev det bara så.

Nima Hussein är upphovsman till det svarta svängiga ö:et.

Typsnittet används i utställning

Typsnittet är en del i en utställning om Östberga som stadsmuseet visar på fritidsgården. Museet kontaktade typsnittsformgivaren Göran Söderström, som är uppvuxen i Östberga. Men så kom de på att de ville involvera barn och bjöd in mellanstadieelever på Östbergaskolan.

– Vi lade ut massor av vita papper på golvet och gav dem roliga graffitipennor. Sedan fick de rita bokstäver och siffror som de ville. Vi samlade in dem och gjorde dem digitala och utifrån det skapade vi typsnittet, berättar Göran Söderström.

Göran Söderström gick själv på Östbergaskolan och hängde en del på fritidsgården. Han pekar på huset på andra sidan vägen.

– Det var mitt fönster, jag såg fritidsgården från mitt rum, säger han.

Typsnittet används i utställningens programblad där 13 Östbergabor berättar sin historia.Utställningen har vernissage nästa fredag, den 29 september.

Barnen fick experimentera med graffitipennor. Foto: Stadsmuseet