Blått och grönt. Första delen av stråket vid Väsjön har öppnats. Foto: Sollentuna kommun

Nu har norra delen av blågröna stråket öppnats

Planeringen av det blågröna stråket, parkområdet vid Väsjön, har pågått i flera år. Nu har den första etappen öppnats och gjort det enklare att promenera mellan sjön och Törnskogens naturreservat.

  • Publicerad 05:50, 27 okt 2020

– Blågröna stråket är en av de bästa naturvårdsinsatser vi har gjort i Sollentuna. Det som tidigare var ett smalt rakt dike som på vissa sträckor dessutom var nedgrävt i rör under Frestavägen och ett mindre område med bilverkstäder har nu omvandlats till ett levande vattendrag som rinner genom ett natur- och parkområde, säger Rikard Dahlén, naturvårdschef i Sollentuna.

Med stråket förbinds den blå vattenstrukturen och den gröna naturmarken i Väsjöområdet med omgivande naturområden.

På så vis bibehålls och stärks en viktig spridningskorridor för både djur- och växtliv mellan naturreservaten Törnskogen och Rösjöskogen.

Bland annat kommer groddjur, fåglar och växter få det lättare att sprida sig mellan reservaten.

Snuggabäcken har öppnats

Som en del i arbetet med det blågröna stråket har Snuggabäcken öppnats upp. Vattendraget som i många år delvis gått i rör har knappt varit skönjbart. Nu rinner vattnet från Snuggan återigen i en öppen bäck ner till Väsjön.

Utformningen av stråkets norra del gör att det är som mest öppet och bredast närmast sjön. Upp mot Norrortsleden, där man via en gångtunnel når Törnskogens naturreservat, blir träden fler vilket också ger visst bullerskydd.

Någon invigningsceremoni av blågröna stråkets norra del blev det inte, åtminstone inte nu.

– Nej, det tog lite längre tid för grödorna än vi trott så det hann bli så höstigt. Och så var det corona. Tanken är att vi ska göra något i vår i stället, säger Mattias Berg, kommunikationsstrateg på Sollentuna kommun.

Resten av stråket överklagat

För framtiden är planen att det blågröna stråket ska fortsätta söderut längs Väsjöns östra strand, via Väsjöån i Södersätra och ut i Rösjöskogens naturreservat.

Men bygget av gångstråk, gångbro, naturlekplats med mera har pausats på grund av överklagan.

Syfte med det blågröna stråket

Bevara och utveckla några av de mest värdefulla naturmiljöerna.

Skapa nya miljöer med vatten och grönska som stärker stråket.

Ge förutsättningar för spridning av biologisk mångfald inom Rösjökilen.

Ge boende tillgång till natur nära bostaden.

Skapa förbindelsestråk för besök till angränsande naturreservat.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Extra tjurig? Nu är oxveckorna här!

Nyheter Tre OXiga tips på hur du klarar dig Nu är oxveckorna här. Men håll ut, perioden är kortare än vanligt.måndag 18/1 10:50

Kommunen vänder – skridskobanor och fotbollsplaner öppnas igen

Nyheter Grönt ljus för träning utomhus Nu blir utomhusträningar och skridskoåkning återigen möjligt för Sollentunaborna. Från och med i morgon, den 18 januari, ska kommunen successivt öppna de utomhusanläggningar som tidigare hållits...söndag 17/1 15:21

Bedragare lurar äldre att de vill boka vaccinering

Nyheter Ber om bankuppgifter och e-legitimation Bedragare ringer runt till äldre och uppger att de kommer från 1177 Vårdguiden och vill boka tid för covid-vaccinering. Och för att kunna göra det behöver de bank-id eller inlogg på bankdosa.lördag 16/1 10:15