– Blågröna stråket är en av de bästa naturvårdsinsatser vi har gjort i Sollentuna. Det som tidigare var ett smalt rakt dike som på vissa sträckor dessutom var nedgrävt i rör under Frestavägen och ett mindre område med bilverkstäder har nu omvandlats till ett levande vattendrag som rinner genom ett natur- och parkområde, säger Rikard Dahlén, naturvårdschef i Sollentuna.

Med stråket förbinds den blå vattenstrukturen och den gröna naturmarken i Väsjöområdet med omgivande naturområden.

På så vis bibehålls och stärks en viktig spridningskorridor för både djur- och växtliv mellan naturreservaten Törnskogen och Rösjöskogen.

Bland annat kommer groddjur, fåglar och växter få det lättare att sprida sig mellan reservaten.

Snuggabäcken har öppnats

Som en del i arbetet med det blågröna stråket har Snuggabäcken öppnats upp. Vattendraget som i många år delvis gått i rör har knappt varit skönjbart. Nu rinner vattnet från Snuggan återigen i en öppen bäck ner till Väsjön.

Utformningen av stråkets norra del gör att det är som mest öppet och bredast närmast sjön. Upp mot Norrortsleden, där man via en gångtunnel når Törnskogens naturreservat, blir träden fler vilket också ger visst bullerskydd.

Någon invigningsceremoni av blågröna stråkets norra del blev det inte, åtminstone inte nu.

– Nej, det tog lite längre tid för grödorna än vi trott så det hann bli så höstigt. Och så var det corona. Tanken är att vi ska göra något i vår i stället, säger Mattias Berg, kommunikationsstrateg på Sollentuna kommun.

Resten av stråket överklagat

För framtiden är planen att det blågröna stråket ska fortsätta söderut längs Väsjöns östra strand, via Väsjöån i Södersätra och ut i Rösjöskogens naturreservat.

Men bygget av gångstråk, gångbro, naturlekplats med mera har pausats på grund av överklagan.