Metros tidningsställ har varit omdiskuterade under hösten. Nu är nästan alla bortplockade i Stockholm. Foto: Johanna Kämpe.

Nu har nästan alla Metro-ställen städats bort i Stockholm

Metros omdiskuterade tidningsställ är snart ett minne blott. Vid tunnelbanan, lokalbanan och pendeltåget ska samtliga vara borta. – Men det finns ställ kvar, ungefär 200 i Stockholms stad, säger Joakim Ormsmarck, projektledare på företaget som köpt ställen av Metro.

  • Publicerad 08:00, 2 jan 2020

Vid busshållplatser, på gator och torg och vid tunnelbana, lokalbana och pendeltåg. Här och var har Metros 25 år gamla tidningsställ stått tomma sedan gratistidningen lade ner sin journalistiska verksamhet i slutet av sommaren. SL har länge velat bli av med ställen, men har inte haft rätt att ta bort dem.

– Ställen är inte våra. Vi har krävt att de ska vara borta till årsskiftet och vad jag vet så ska det vara det också, säger Claes Keisu vid SL:s presstjänst.

Ungefär 200 ställ står kvar

I slutet av sommaren köpte företaget Made in Båstad AB ställen av Metro och i september påbörjades hämtningen av dem.

– Samtliga ställ som finns vid tunnelbanan, lokalbanan och pendeltågen ska vara borta. De sista ska ha plockades i tunnelbanan dagen innan nyårsafton, säger Joakim Ormsmarck som är projektledare för att ställen hämtas.

Men ungefär 200 ställ står fortfarande kvar i Stockholms stad på platser som inte SL ansvarar för.

– Det finns fortfarande ställ kvar i samhället och när samtliga är borta kan jag inte svara på i dagsläget, säger Joakim Ormsmarck.

Metros tidningsställ står fortfarande kvar och skräpar

Väger mycket och svåra att nå

Anledningen till att det tagit tid är att ställen väger mycket och i många fall är placerade på platser som är svåra att nå. Återvinningshusen som stått i tunnelbanan väger strax under 100 kilo och ska transporteras upp från tunnelbanan och sedan fraktas iväg.

Arbetet har även behövt äga rum vid obekväma arbetstider, innan 05 på morgonen och på sena kvällar och helger, för att inte ockupera hissar och annat i kollektivtrafiken.

– Bara vid Hötorgets tunnelbana fanns det tio återvinningsställ och tio tidningsställ. Det har som sagt varit ett omfattande arbete att hämta ställen, en aning mer komplext än vad vi trodde från början, säger Joakim Ormsmarck.

Hittills har 650 enheter hämtats

Totalt handlar det om 2 500 tidningsställ som är utspridda över hela Sverige. I Stockholm har ungefär 650 enheter hämtats in hittills, bland dem är cirka 200 återvinningsställ och omkring 400 tidningsställ. Även runt 50 avlastningsbänkar som Metro ägde har hämtats.

 Vi är inte färdiga med arbetet men vi arbetar oss igenom landet och det tar tid. Men jag tror dock att om vi inte tagit över ställen så hade nog risken varit stor att alla fortfarande stått kvar, säger Joakim Ormsmarck.

Kristoffer Tamsons om Metros tidningsställ: ”Ser för eländigt ut”

Ska återvinnas och säljas vidare

I Skåne är 80 procent av tidningsställen bortplockade och i Göteborg väntas de vara borta inom några veckor.

Tidningsställen som företaget hämtat in och köpt från Metro kommer nu att återanvändas och säljas vidare till bland annat andra tidningar i landet.

Metro som tidning finns inte längre men det finns fortfarande drygt 300 lokala gratis nyhetstidningar kvar runtom i landet så i stället för att dessa ställ skrotas får de nu leva vidare på andra orter och med andra tidningar. Det vore resursslöseri att bara kasta dem, säger Joakim Ormsmarck.