Nu har lyx-BB på Huddinge sjukhus invigts

Två avdelningar med 17 nya förlossningsrum står nu klara på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge – en del har badrum med badkar och lustgas.

  • Publicerad 13:12, 23 maj 2018

Nu får länet fler förlossningsplatser. Detta sedan två nya avdelningar med 17 rum invigts på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

Rummen är så kallade universalrum, och är utrustade för att användas för vård under graviditet, förlossning och eftervård. Kvinnan behöver alltså inte flytta på sig när barnet är fött, utan kan ligga kvar för eftervård.

– Vi är så glada att vi äntligen får 17 nya fina rum som kommer stödja våra nya arbetssätt, säger Susanne Lindberg, verksamhetsutvecklare nya BB Huddinge.

Allt i samma rum

Till en början kommer de nya avdelningarna att användas som traditionella BB-avdelningar, för att successivt även bli förlossningsavdelningar.

Då lär de åtta rum som har badrum med badkar och lustgas komma väl till pass.

De nya rummen med badkar och uttag för lustgas har invigts med ballonger och bandklippning.

Sjukhuset kommer även att införa en modell ny modell för förlossningsvården kallad ”min barnmorska”. Den födande kvinnan ska så långt det är möjligt få samma barnmorska från kontroll före förlossningen, genom förlossningen och under eftervården.

Vi kommer att satsa på förlossningsrädda

Susanne Lindberg

– Den nya vårdmodellen är mycket spännande och något vi tror kommer att uppskattas av gravida och deras närstående. Vi kommer satsa på förlossningsrädda, en grupp som behöver extra mycket trygghet, säger Susanne Lindberg.

Totalt planeras förlossningskapaciteten att utökas med 2 250 förlossningar fram till 2022 vid Karolinska i Huddinge.