Sahra Saalim, Moa Johansson och Hellen Wanjiku Herdies brinner för tjejers rättigheter. Foto: Andreas Ekström

Nu har Linje 17-gäris fått ett eget rum

Linje 17-gäris är till för tjejer och icke-binära ungdomar. Tidigare har det varit ett löst nätverk med träffar en gång i månaden, men det ska det bli ändring på. Under måndagen invigdes deras egna fritidsgård.

  • Publicerad 11:47, 5 sep 2018

Varannan måndag är Skarpnäcks fritidsgård vikt åt nätverket Linje 17-gäris som riktar sig åt tjejer och icke-binära ungdomar.

Nätverket har saknat att ha en egen plats att samlas på, där de som är med bara kan hänga och umgås med varandra. I måndags var det premiär för Linje 17-gäris första kväll i fritidsgården och Sissela Nordling Blanco, ordförande för rådet för mänskliga rättigheter, var på plats för att inviga.

– Tidigare har vi träffats typ en gång i månaden men vi behövde ett faktiskt ställe som man kan gå till och bara hänga, som är fritt från sexism och rasism, säger Moa Johansson, en av grundarna till Linje 17-gäris och tidigare projektledare.

Sisella Nordling Blanco, talesperson och toppnamn för FI Stockholm, invigde gården. Foto: Andreas Ekström.

Projektet har pågått i snart två år och det var Moa Johansson som startade det tillsammans med Karolina Reh, som inte längre är arbetar inom projektet. Nu ska även Moa Johansson ska sluta, Sahra Saalim och Hellen Wanjiku Herdies kommer att ta över och leda projektet under hösten.

– Det ska bli jättekul att köra igång. Att vi har den här lokalen känns extra bra, säger Hellen Wanjiku Herdies.

Det är redan planerat för en hel del aktiviteter där tjejerna har varit med och bestämt vad man ska hitta på.

– Många är väldigt musikintresserade så i oktober ska vi åka in till stan och besöka en musikstudio. Sen så får vi se vad som händer mer, säger Sahra Saalim.

Hellen Wanjiku Herdies är fritidsledare och har tagit över som projektledare efter Moa Johansson. Foto: Andreas Ekström

Tanken är inte verksamheten ska stanna vid fritidsgårdens träffar två gånger i månaden. Utan att den ska utvecklas och fler tjejer ska komma till gården och börja hänga med ”gäris”.

– När man drar igång den här typen av grejer är det viktigt att inte ge upp. Vi vill att fler tjejer ska hitta oss och komma hit och besöka oss. Det är alltid någon som drar med någon och det gäller att hålla i, säger Moa Johansson.

Fakta

Linje 17-gäris

Linje 17-gäris bildades hösten 2016 och har samlats kring Instagramkontot Linja17garis.

Jämna veckor så är Skarpnäcks fritidsgård till för tjejer och icke-binära personer mellan 13 och 17 år. Bakom projektet står bland annat Rådet för mänskliga rättigheter som arbetat fram satsningen ”Ungas organisering” som Linje 17-gäris är en del av.

Källa: Moa Johansson, projektledare