Närkontakt. När ormen såg att den hade sällskap räckte den ut tungan. Foto: Kristoffer Söderlund

Nu har Haninges ormar vaknat till liv igen

Ett tidigt vårtecken är att ormarna så smått börjar lämna sina hålor. Kristoffer Söderlund var på plats och dokumenterade uppvaknandet på Jordbro gravfält.

  • Publicerad 16:32, 11 mar 2021

Nyligen befann sig hobbyfotografen Kristoffer Söderlund återigen med sin kamera vid Jordbro gravfält. Ända sedan 2015 har han sökt sig till området vid den här tiden på året för att fotografera ormarna.

– Det finns en fin plats där det ofta dyker upp huggorm tidigt. Den här lördagen var det tre ormar framme, men förra året hade jag sju stycken på samma plats, alla inom tre-fyra meter. Ormarna ligger lite tråkigt till ibland i gräset men de rör på sig med jämna mellanrum och med lite tålamod får man bra lägen, säger han.

Bilden på ormen med den utsträckta tungan lyckades han ta genom att lägga sig ned på mage på en plats dit han såg att ormen var på väg.

– När den kom på 2-3 decimeters avstånd sträckte den ut tungan, då den förmodligen märkte av mig. 

Är inte rädd för ormarna

Kristoffer Söderlund, som bor i Jordbro, berättar vidare att det här är den perfekta tiden på året för att dokumentera de fascinerande djuren. Nu när solen börjar värma kommer de första ormarna upp ur vinterns dvala.

– Såhär i början håller de sig intill övervintringsplatserna då de är beroende av att kunna krypa ned när det blir kallt igen, men senare under våren och mot sommaren sprider de ut sig. Bra platser kan ha ganska många ormar på liten yta. Detta plus att ormarna är väldigt sega såhär tidigt på året gör att det är fina förhållanden att fotografera dem, säger han.

Själv är han aldrig rädd för ormarna, som han menar är rätt slöa och mest vill vara ifred och sola. Men den som vill närma sig ormarna uppmanas ändå till försiktighet.

– Det är ju vilda djur och de kan ju hugga så man ska givetvis vara försiktig. Sen så ska man heller inte störa ormarna. Märker man att de blir bekymrade så backar man, säger han. 

Foto: Kristoffer Söderlund