Nu har gåfotboll kommit till Järfälla

Är du över 55 år och saknar att spela fotboll? Då är Viksjövallen platsen för dig. IFK Viksjö har startat gåfotboll och premiären i tisdags blev en succé med över 20 deltagare i strålande solsken.

  • Publicerad 10:57, 9 maj 2018

– Jag såg om det på Facebook och det verkar kul. Jag spelade lite när jag var yngre, korpfotboll, men det var över 40 år sedan. Jag är 70 bast nu så det här verkar lagom, lite motion och lite umgänge, säger Tommy Karlsson som bor i Viksjö.
Och det är precis vad det handlar om, motion och umgänge. Idrottsplatsen är en mötesplats och efter gåfotbollen bjuds det på fika i IFK Viksjös klubbhus.

Frispark mot dig om du springer

Men först fotboll, i ett lugnt tempo. IFK Viksjös sportchef Christian Stenhoff samlar de 22 premiärspelarna för att hälsa välkomna och gå igenom reglerna, och det kan behövas för de är speciella.
Som namnet skvallrar om gäller det att gå – inte springa, då blir det frispark för motståndarlaget. Bollen får inte skjutas högre än en meter och tacklingar är inte tillåtna. Man får inte heller sätta sulan på bollen. fallolyckor ska helst undvikas.
– Jag jobbar ideellt för IFK Viksjö men jag har aldrig spelat fotboll själv, bara på gräsmattan med mina barnbarn, säger Ann-Marie Böhrens.

Sex spelare per lag på planen

Kompisen Barbro Östlund, som också är aktiv i klubben sedan många år, berättar att hon har spelat korpfotboll, men det var länge sedan.
– Jag var också tränare för min dotters lag. Det var inte så vanligt på den tiden. Tränarna i de andra lagen gick bara förbi och hälsade på papporna i stället. Mycket har hänt sedan dess, säger hon.

Ann-Marie Böhrens från Viksjö och Anna-Britt Svensson från Jakobsberg samarbetar under uppvärmningen på Viksjövallen. Foto: pekka Pääkkö

Christian Stenhoff blåser i visselpipan. Det är dags för uppvärmning. Efter en stund med knäböj och höga knän delas deltagarna upp i två lag och orangea västar delas ut till ena gänget innan de ställer upp med sex spelare per lag på 5-mannaplanen.

Berit Kåhlin satte första målet

Matchen startar och många tar instinktivt ett par kvicka springsteg när de jagar bollen, innan de kommer på sig och liksom i farten byten till gång med markerade steg.
Spelet blir allt mer böljande och efter några minuter rinner en boll igenom till Viksjöbon Berit Kåhlin i det ovästade laget, och hon kan rulla in det historiska första gåfotbollsmålet på Viksjövallen.

Redan stort i England och Danmark

– Det var väldigt roligt att spela, säger hon i pausen efter den 15 minuter långa första halvleken. Jag har aldrig spelat fotboll tidigare, bara varit med och hejat på mina pojkar när de var små. Det är så fint väder så det är skönt att komma ut och springa lite. Eller inte springa, men ändå! säger hon.
Gåfotboll är stort i bland annat England och Danmark, men i Sverige är det en helt ny företeelse. IFK Viksjö är först ut i Stockholm, tillsammans med Enskede IK och Solberga BK söder om stan.

Kan bli match mot Enskede IK

– Vi hade tänkt att starta det och pratade om det med Stockholmsidrotten. Det visade sig att Enskede IK också hade planer så nu har vi startat samtidigt, med stöttning av Stockholmsidrotten, säger IFK Viksjös chefskanslist Anneli Gigg som har arbetat med att marknadsföra pilotprojektet.

IFK Viksjös sportchef Christian Stenhoff agerar domare och går igenom gåfotbollens regler innan deltagarna – 14 herrar och 8 damer – äntrar Viksjövallens konstgräs. Foto: Pekka Pääkkö

Hon hoppas att fler klubbar startar gåfotboll så att man på sikt kan ha en turnering och möta varandra.
– Till att börja med kanske vi testar att möta varandra. Det vore ju kul om Enskede IK kom hit med en buss, säger hon.

Nyttigare än promenader enligt forskare

Spelet fortsätter med ytterligare två halvlekar innan det är dags för att pusta och fika i klubbhuset. Premiären är avklarad, men gåfotbollen på Viksjövallen fortsätter – varje tisdag klockan 14. Det går att anmäla sig på IFK Viksjös hemsida, eller bara komma förbi.
De som var med första gången verkade ha väldigt roligt. Dessutom är det nyttigt. Forskning från Danmark visar att gåfotboll kan ha ännu bättre effekt än annan typ av motion, som exempelvis löpning eller promenader.

Fakta

Fotboll för alla i Viksjö

Utöver sin ordinarie verksamhet med knattefotboll och lag i seriespel har IFK Viksjö motionsfotboll för flera målgrupper.

Nyheten gåfotboll för 55-plusare spelas varje tisdag med start klockan 14 på Viksjövallen.

Sedan tidigare har IFK Viksjö motionsfotboll för herrar på tisdagskvällar, för damer på onsdagskvällar, och för pojkar 15–19 år på måndagskvällar.

Klubben är också på väg att dra igång motionsfotboll för flickor 15–19 år. Intresseanmälan kan göras på IFK Viksjös hemsida.

Visa merVisa mindre