En fastighet i Västertorp var först ut att ombildas på torsdagen den 25 februari. Foto: Jannie Flodman

Nu har första fastigheten ombildats

Efter många turer har nu den första fastigheten i Stockholm ombildats sedan möjligheten öppnade sig efter maktskiftet i Stadshuset 2018. Och Västertorpsborna som berörs är nöjda med affären.

  • Publicerad 16:10, 26 feb 2021

Det var den 25 februari som ombildningen formellt trädde i kraft för de boende i fastigheten Utslagningen 1 på Terrängvägen i Västertorp.

– Äntligen har de första boende i ytterstaden tagit möjligheten att göra bostadskarriär. Jag tycker att det är så kul och de boende beskriver själva att det har varit en demokratisk och respektfull process, säger Dennis Wedin (M), bostads- och fastighetsborgarråd.

Och i den nybildade bostadsrättsföreningen är det liknande tongångar.

– Det är helt fantastiskt. Vi är jätteglada att vi har fått den här möjligheten och fått det hela att gå i lås, säger Theresia Löfgren, ordförande i brf Lugnet som bostadsföreningen har döpts till, när Mitt i når henne vid dagen för ombildningen.

Vad ska ni göra nu?

– Just i dag ska vi alla träffas utomhus och fira lite tillsammans. Det blir lite att dricka och säkert 300 snittar. Och de som har köpt sin lägenhet ska få tillbaka sin kopia på upplåtelseavtalet.

77 procent valde att köpa

Totalt består fastigheten av 37 lägenheter, varav nio hushåll valt att inte ombilda och därmed bor kvar i sina hyresrätter.

Hur tänker ni framåt om de kvarvarande hyresgästerna?

– Hyresgästerna har besittningsrätt så inget förändras. Vi som bostadsrättsförening har samma skyldigheter gentemot hyresgästen som Familjebostäder haft. Så ser lagstiftningen ut. Och vi är alla överens i föreningen om att det ska gå schysst till, att det ska vara bra för alla. 

Vad är den stora fördelen med att ni har bildat bostadsrättsförening?

– Att vi kan göra någonting tillsammans och att vi kan påverka vårt eget boende. Vi har väldigt bra sammanhållning i föreningen och det känns bra att vi har kunnat investera i något eget, säger Theresia Löfgren.

Flera vill sälja

De boende i Utslagningen 1 gör en god affär i och med ombildningen. Priset landade på 37 700 kronor per kvadratmeter. Enligt fastighetsmäklare som arbetar i området som Mitt i pratat med är marknadsvärdet för en liknande lägenhet cirka 50 000 kronor per kvadratmeter. Enligt uppgifter till Mitt i ska flera lägenhetsinnehavare redan varit i kontakt med fastighetsmäklare för en försäljning av sin bostad.

Här är priserna för hyresrätterna som staden vill sälja

https://www.mitti.se/nyheter/sa-mycket-saljer-staden-allmannyttan-for-i-vastertorp/reptjo!M2VQf78sZq@h0ozJSCkYg/

https://www.mitti.se/nyheter/385-hyresratter-erbjuds-ombildning-nu-ar-priserna-klara/lmtdC!8468579/

Stadsbyggnadsborgarrådet Dennis Wedin (M), Tage Fogelberg, styrelseledamot brf Lugnet, Madelaine Possman, ombildningskonsult och Theresia Löfgren, ordförande brf Lugnet. Foto: Erik Engstrand

Ombildning

Totalt är det 22 föreningar i ytterstaden med sammanlagt 2005 lägenheter som fått möjligheten att köpa sin fastighet.

Nio har redan haft köpestämma, varav åtta har tackat ja och en nej.

13 föreningar återstår. På grund av pandemin har Stockholms stad förlängt betänketiden från sex till nio månader.

Fastigheten Utslagningen 1 i Västertorp är den första att ombildas den här omgången, vilket skedde den 25 februari 2021.

Visa merVisa mindre