Sålts. Johan Valinder utanför Baset tidigare i somras. Foto: Claudio Britos

Nu har försäljningen av Baset gått igenom

I somras väckte försäljningen av Baset upp känslor. Nu meddelar församlingen att den gamla församlingsgården har sålts – och ska användas till privat bostad.

  • Publicerad 09:11, 1 sep 2021

Under sommaren förvånades Järfällabor av att torpet och den gamla församlingsgården Baset nere vid Görväln låg ute till försäljning – för 12 miljoner kronor.

Platsen har varit en populär badplats för många och pingstkyrkans mångåriga valborgsfirande har satt platsen på kartan för Järfällaborna.

Men församlingens ideella krafter hade tagit slut och man kom fram till att fastigheten behövde säljas.

– Vi saknar de eldsjälar som krävs för kunna behålla detta. Baset behöver underhåll och skötsel, det har vi aldrig sett som vår primära uppgift, berättade Aspnäskyrkans föreståndare Johan Valinder för Mitt i under vårt besök i somras.

Väckte politiska reaktioner

Försäljningen väckte också reaktioner hos politikerna. Socialdemokraterna och Centerpartiet var kritiska till frågan inte lyftes politiskt om kommunen skulle köpa Baset.

Men att kommunen skulle köpa fastigheten var det inte tal om.

– Alliansens uppfattning är att inte köpa tillbaka Baset, meddelade Emma Feldman (M).

Och nu berättar Johan Valinder att försäljningen gått igenom. Det är en privat köpare som avser att använda Baset som bostad.

– VI ville sälja och den låg ut på marknaden och det här blev resultatet.

Hur känns det nu då?

– Vi är nöjda med affären, även om det så klart är blandade känslor eftersom vi gillade stället. Men vi har kommit fram till att det här var rätt beslut.

Men servitutet gäller fortfarande, vilket innebär att Järfällaborna kommer få fortsatt tillgång till badet.

– För att ändra servitutet måste man göra en ny lantmäteriförrättning, och det är inte alltid så lätt i efterhand. Men hade jag varit ägare till fastigheten hade jag kanske försökt flytta servitutet så att det går utanför tomten, säger mäklaren Olof Sundbom.