En stor skylt är uppsatt på ett staket utanför de gamla lokalerna: ”Nu flyttar Faruken till centrum”, står det skrivet. Intill texten ler en illustrerad version av Faruk Yildiz glatt.

Onsdagen den 1 september är ett faktum och detta betyder att kommunens främste korvgubbe och Mitt i:s lokala hjälte flyttar till större lokaler. Från 40 kvadratmeter till 143 kvadratmeter.

https://www.mitti.se/min-lokala-hjalte/mina-damer-och-herrar-farfar-faruk-ar-bros-lokala-hjalte-2019/lmsjc!7063083/

Kaklat och klart

Den nya lokalen är ljus och fräsch, vitt kakel så långt ögat kan nå. Även fast den officiella lunchtiden inte riktigt närmat sig så är lokalen halvfull med gäster som käkar. Många Brobor tittar nyfiket in.

Faruk själv dyker upp bakom disken tillsammans med två inspektörer från Upplands-Bro kommun. Efter en stund kommer han ut och säger:

– Jag blev godkänd! Han ser lättad ut.

Snabbt går han igenom sin Brohistoria. Först drev han restaurang under perioden 1982 till 2000, därefter blev det Brogrillen från den 23 september 2001 till den 1 september 2021.

Nära ett 20-årsjubileum

– Hade jag stannat på det andra stället i 22 dagar till så hade det ju blivit 20-årsjubileum där, säger Faruk.Han konstaterar att det såklart hade varit roligt men att flytten till centrum blev av nu smäller någonstans högre.

Hur många år till tänker du köra nu då?

– Så länge jag står på benen, jag gillar att jobba, jag trivs med det.

Känner du någon form av nervositet?

– Man är både nervös och glad en sån här dag.

Faruk förklarar att nervositeten ligger inte i att kunderna ska lysa med sin frånvaro, däremot hur det ska fungera att servera och ta emot flera samtidigt i en så stor lokal.

– Nu är vi fyra stycken så det kommer gå bra. Jag jobbade länge själv, men när jag började bli känd för tunnbrödsrullarna då anställde jag Anna, och sen var det Madde och nu kommer en kille till: Niklas.

Gammal hörna på ny plats

I en hörna av den nya lokalen så hänger många av de detaljer som den trogne besökaren känner igen från det gamla stället, olika AIK-halsdukar och kepsar, och två helt nya halsdukar.

– Jag hängde även upp konkurrenterna, Djurgården och Hammarby. Jag hade inte dem innan, men nu har jag det, jag vill inte ha tjafs, jag är lite diplomatisk kan man säga, säger Faruk och skrattar.