Ellevio har tagit över elnätet i Vallentuna. Många elkablar är luftburna. Foto: Mostphotos

Nu har Ellevio tagit över Vallentunas elnät

Sedan i går är det eljätten Ellevio som håller i Vallentunas elnät. Därmed har de tagit över driften från Elverket i Vallentuna. 15 000 kunder berörs.

  • Publicerad 15:41, 18 sep 2018

– Rent praktiskt är det inga stora saker som händer, säger Ellevios presschef Jonatan Björck. Kunderna har fått sin slutfaktura från Elverket och från oktober börjar de få fakturor från oss.

Ni har sagt att ni inte kommer att höja priserna, kan man lita på det?

– Vi står vid fast vid att priserna inte kommer att påverkas i år och inte heller 2019. I Vallentuna ligger priserna högre än hos våra kunder i resten av Stockholm.

Inga sänkningar

Så ni tänker inte jämna ut den skillnaden?

– Det kommer att jämnas ut så småningom. Vi gjorde en höjning i Stockholm med 5-6 procent i oktober. Långsamt kommer Stockholm att närma sig Vallentuna.

I oktober la Energimarknadsinspektionen fram en utredning som innebär inskränkningar i elbolagens möjligheter att höja priserna, som höjts rejält de senast åren.

– Ganska mycket talar för att det blir sänkningar av elnätsavgifterna från 2020, säger Jonatan Björck.

Luftledningar

I Vallentuna ligger en stor del av elnätet i oisolerade luftledningar. Något som på vissa håll i kommunen givit problem med strömavbrott.

– Det måste vi titta på. Men det är inte så att vi börjar från noll. En stor del av personalen har valt att följa med till oss på Ellevio. Så där finns stor kompetens och vi känner oss trygga med att de vet hur behoven ser ut.

Ellevio kommer successivt att ersätta dessa ledningar med nedgrävda kablar och på ny teknik i nätstationerna.

Färre elavbrott

– Som stort företag med stora resurser har vi andra möjligheter att göra satsningar på elnätet, säger Jonatan Björck. Det är svårt att styra över väder och vind, men vi tror att det blir mer driftsäkert.

Formellt uppgår Elverket Vallentuna i Ellevio den 1 oktober.