Nu har du chansen att påverka Kyrkbyns framtid

Kyrkbyn ska utvecklas och flera är oroliga att Täbys vagga ska byggas för pampigt. Nästa vecka bjuder kommunen in invånarna för att höra vad de tycker. – Vi har alltid sagt att de här arbetet ska börja med den här dialogen, säger Johan Algernon (M), stadsbyggnadsnämndens ordförande.

  • Publicerad 10:00, 7 okt 2018

Mitt i har tidigare berättat om att Kyrkbyn ska få sig ett rejält ansiktslyft. Men hur stora ingreppen blir är långt ifrån klart. Innan valet gick Liberalerna ut och satte ner foten om vad de tyckte – de ville inte se 400 nya bostäder i området. Trots att de själva skrivit under ett start-pm i vilken den möjligheten fanns.

Moderaterna å andra sidan sa att det rörde sig om ett spann – mellan 200-400 bostäder, vilket också framgår i kommunens planprogram.

Vad är egentligen bestämt?

Men båda partier är angelägna om att en dialog med Kyrkbyborna skulle sätta igång, och nu har tiden kommit. Men flera frågar sig om vad som redan är bestämt.

– Det blev en något infekterad valrörelse och det fanns missuppfattningar och farhågor. Men vi har från början alltid sagt att planeringen av Kyrkbyn ska börja med den här dialogen, säger stadsbyggnadsnämndens ordförande Johan Algernon (M).

Men vad är det som är bestämt egentligen?

– Vi har bestämt att vi ska utveckla centrumet. Vi vill att det ska fräschas upp och bli mer trivsamt för invånarna. Och vi vet att det intresset finns från Ica-butiken och centrumägaren. Från kommunens sida vill att skolorna ses över, likaså trafikproblemen och att vi får en säker passage över Roslagsbanan.

Så kan du påverka

Nu på tisdag, 8 oktober, är det dags för det första mötet för de invånare som vill diskutera Kyrkbyns framtid. Därefter följer tre till. Den som känner sig särskilt engagerade kan anmäla sig till en fokusgrupp.

– Jag tror och hoppas att blir många som deltar, inte bara de som bor runt centrum. Människor är ofta engagerade i sitt område, och kanske särskilt i Kyrkbyn – det är drivkrafter vi vill ha med, säger Johan Algernon.

Många blir nog lite skrämda av de stora byggprojekten i Täby Park och Roslags Näsby?

– Ja, men det går inte att dra några raka paralleller till Roslags Näsby och Täby kyrkby, som präglas av en småstadskaraktär och ska göra så även i framtiden.

Fakta

Här kan du träffa kommunen och tycka till

Tisdagen den 9 oktober klockan 16.00-19.00

Lördagen den 13 oktober klockan 11.00-14.00

Torsdagen den 18 oktober klockan 16.00-19.00

Plats: Öppna förskolan, Holmgårdsvägen 4 i Täby kyrkby.

Visa merVisa mindre