Ingela Bendt, grundare av Spädbarnsfonden, och Malin Asp, dess nuvarande ordförande. Foto: Anna Zoila Ek

Nu har dödfödda fått en egen minnesplats

Drygt 50 personer var på plats när minnesmärket över dödfödda invigdes på Skogskyrkogården. Ordföranden i Kyrkogårdsnämnden, Marja Sandin-Wester(MP), tänker att platsen ska ge upprättelse till barnen som varit bortglömda i många år. – Jag önskar att jag hade haft 2 000 rosor med idag men den här får symbolisera alla rosorna, säger Marja Sandin Wester.

  • Publicerad 13:10, 31 aug 2018

Som Mitt i Söderort tidigare berättat begravdes barn som dött före, under eller strax efter förlossningen på Skogskyrkogården – utan att deras föräldrar fick veta var de blev begravda – ända fram till 70-talet.

– Så här gjorde man långt ner på 30- och 40-talet, så det rör sig om tusentals barn, berättade Marja Sandin-Wester (MP), tidigare i år till Mitt i Söderort.

Förslaget om ett minnesmärke kom från Miljöpartiet men samtliga partier ställde sig bakom.

Marja Sandin Wester (MP) hoppas att minnesplatsen ska hjälpa många att bearbeta sin sorg. Foto: Anna Zoila Ek.

I Marja Sandin-Westers egen släkt finns erfarenhet av att mista ett barn vid födseln.

– Mina föräldrar förlorade ett barn innan jag föddes men på den tiden så pratade man inte om det så jag förstår precis vilka känslor det här väcker.

Ceremonin avslutades med en tyst minut för alla saknade barn och en sång av Emma Nordenstam. Foto: Anna Zoila Ek.

Under fredagen invigdes minnesmärket för spädbarn som dött.

– Det ska bli en helt neutral sten utan några tecken annat än fåglar som rör sig, tanken är att den ska fungera för alla trosinriktningar. Fåglarna är inte på plats ännu, men det kommer att bli jättefint när det är klart, säger Marja Sandin-Wester.

Vad tror du att det får för betydelse?

– Jag tror det är jätteviktigt att ha en plats att gå till och sörja, minnas och reflektera. Och hedra sina anhöriga. Man kan inte säga åt folk att glömma på kommando att deras barn har dött, som sjukvårdspersonalen gjorde förr i tiden, för sorgen fungerar inte så. Jag är väldigt glad att det här minnesmärket kommer nu, säger Marja Sandin-Wester.

Spädbarnsfonden var på plats under invigningen av monumentet och ett femtiotal personer hade åkt till minnesplatsen för att sörja och vara med vid invigningen.

– Det var väldigt fint. Man kände en samhörighet med dem som var där och det var speciellt. Mellan 50 och 60 personer dök upp, det var mer än vad jag trodde, säger Ingela Bendt, grundare av Spädbarnsfonden och författare till boken Ett litet barn dör – ett ögonblicks skillnad.

För de anhöriga som vill finns nu även möjlighet att få veta var på Skogskyrkogården barnen ligger begravda.

Fakta

Spädbarnsfonden

Spädbarnsfonden är en ideell organisation för föräldrar och familjer som mist spädbarn och dess verksamhet kan sammanfattas i fem områden:

  • Stöd till familjer som mist barn
  • Information och opinion
  • Seminarier
  • Stipendier och forskning
  • Samverkan nationellt och internationellt

 

Källa: Spädbarnsfonden.se