Nu har det vänt – Värtans IK på väg uppåt igen

Med endast en förlust på 20 matcher är Värtans IK:s herrar på god väg att ta hem seriesegern i division 4 Stockholm mellersta. Två omgångar återstår och Värtan har chansen att avgöra toppstriden redan på fredag då man möter FC Krukan borta.

  • Publicerad 10:29, 26 sep 2018

– Det är lite nervöst! medger sportchefen Patrik Löfgren.

Lagbild från årets seriepremiär mot Rinkeby United FC på Knutby BP, Värtans IK vann matchen med 2–0. Foto: Ulf Håård

Han gör sin andra säsong som sportchef, och är inne på sin andra omgång i klubben.

– Ja, jag spelade i Värtan i slutet av 1990-talet, då låg vi i gamla division 2.

Topplag i fyran redan i fjol

Några år senare började det gå utför resultatmässigt, och Värtans IK hamnade till slut i division 5. För sju år sedan tog man sig tillbaka upp i division 4 och där klubben man huserat sedan dess.

I fjol slogs Värtans IK i toppen, men snuvades på seriesegern av Järla IF. Men nu ser det ut att vara Värtans tur. Med två omgångar kvar leder Värtans IK serien fem poäng före Hanvikens SK.

Tror på tuff match på Zinken

Det innebär att seriesegern, och avancemang till division 3, kan säkras på fredag mot FC Krukan på Zinkensdamms IP.

– Ja, men de är ett av många lag som är indragna i bottenstriden så det blir en tuff match. De kommer att kriga för att inte åka ur, säger Patrik Löfgren.

”Vi vill spela en rolig och offensiv fotboll”

Kommer Värtans IK upp i sin normala standard bör man dock kunna ta en trepoängare. FC Krukan har förlorat 10 av 20 matcher. Värtan har vunnit 17 och bara förlorat en, och har hela 74–25 i målskillnad.

Carl Björk avslutar i kvartsfinalen i Stockholm Cup på Hjorthagens IP i maj. Värtan vann med 10–9 efter straffar mot FC Stockholm Internazionale, ett topplag i division 3, men föll sedan i semi mot IFK Stocksund tillhör toppskiktet ytterligare en division upp. Foto: Ulf Håård

– Vi vill spela en rolig och offensiv fotboll, hålla i bollen och spela genom lagdelarna, förklarar Patrik Löfgren.

Hur kommer det sig att ni har gått så bra i år?

– Det är tack vare en jäkligt bra stämning i gruppen. Och så har vi bra förutsättningar här på Hjorthagen, med en materialare som fixar allt. Spelarna behöver bara tänka på att ha med sig ett par fräscha kallingar, resten fixar han.

Ett gäng starka nyförvärv

En annan anledning är förstås en stark spelartrupp.

Fem av Värtans IK:s hela 14 nya spelare i år, i tältet på Hjorthagens IP i vintras. ”Det är Hugo Berggren och Magnus Bäckström som lyckades jobba in våra bra nyförvärv inför säsongen”, säger Patrik Löfgren. Foto: Ulf Håård

– Ja, vi fick in några riktigt bra spelare i februari, inte några 35-åringar som vill varva ner utan unga spelare men ändå meriterade. När de snackade med kompisar så kom det ytterligare några bra spelare. Vi har 14 nya mot i fjol, säger Patrik Löfgren.

Även tränaren Hugo Berggren har varit i Värtan förr

Av detta har huvudtränaren Hugo Berggren uppenbarligen fått ihop ett slagfärdigt lag. Berggren är precis som Löfgren inne på sin andra vända i Värtans IK. Han var tränare för det extremt framgångsrika F96-laget som för sju åtta år sedan var bäst i Sverige i sin årskull.

I dag är Hugo Berggren både huvudtränare i Värtan och har en roll som assisterande i Djurgårdens allsvenska herrlag.

Klockan 20 på fredag kan Värtan vara ett division 3-lag

– Det funkar för de tränar ju dagtid. Han har missat ett par matcher då han har behövt resa iväg på bortamatch med Djurgården, men då har jag och assisterande tränaren Magnus Bäckström hoppat in. Så är det som sportchef, man är allt-i-allo och hoppar in där det behövs, säger Patrik Löfgren.

Matchen mot FC Krukan har avspark klockan 18 på Zinkensdamms IP. Så klockan 20 på fredag kan Värtans IK vara tillbaka i division 3 för första gången på tio år.