Nu har de nyanlända familjerna flyttat in i Örby

Planerna väckte starka protester, de gjordes om och bygget blev kraftigt försenat. Men nu har 42 av de 100 nyanlända familjerna flyttat in i modulhusen i Örby. – Många Örbybor är otroligt engagerade och har varit här och vill hälsa på sina nya grannar, säger Nina Nordlund, på SHIS bostäder.

  • Publicerad 17:11, 11 okt 2018

Ambreen Munir öppnar med lille Ibrahim på armen. Hon lämnar över honom till pappa Abdul Majid när hon visar oss den lilla, men ljusa lägenheten.

– Jag får vakta Ibrahim så att han inte sätter på knapparna på spisen. Annars trivs vi jättebra, säger Ambreen Munir.

– Det är litet, men det är bättre än ingenting, säger Abdul Majid.

De kom från Pakistan till Sverige 2016 och har tidigare bott i Oskarshamn och Västervik. Här i Örby bor de i en liten lägenhet på 45 kvadratmeter med ett sovrum. Familjen flyttade in i somras, men har inte lärt känna sina nya grannar än.

I Småland var jag engagerad i Röda korset och lärde känna många människor. Det är svårare att lära känna folk här.

Ambreen Munir.

– I Småland var jag engagerad i Röda korset och lärde känna många människor. Det är svårare att lära känna folk här, jag är lite blyg också, säger Ambreen Munir.

– Men det är upp till dig, säger Abdul Majid och ler mot sin fru.

Ibrahim ska börja i förskolan i slutet av oktober. Pappa Abdul Majid läser på SFI i Liljeholmen. Foto: Anna Z Ek

De talar båda mycket bra engelska, Ambreen arbetade som psykolog och lärare i Pakistan och Abdul som lärare. Nu läser han på SFI i Liljeholmen där Ambreen också ska studera när Ibrahim börjar på förskolan i slutet av oktober.

Men det är ett stort steg för familjen att flytta till en storstad.

– Vi tycker om mindre städer där det är lugnare, vi kommer att flytta tillbaka till Småland när vi får jobb, säger Abdul Majid och skrattar.

Alla lägenheter är antingen om två eller tre rum och kök. En del har balkong, medan andra hus har loftgång. Ambreen Munir, Abdul Majid och Ibrahim bor i ett av husen med loftgång. Foto: Anna Z Ek

Stark kritik mot planerna

Förslaget om modulbostäder på parkeringsplatsen intill Huddingevägen, mitt emot Älvsjömässan, slog ner som en bomb i lilla Örby våren 2016. Till en början talades det om 350 lägenheter för 500 personer, och många var oroliga att det till största del skulle vara ensamma män.

Men förslaget ändrades till 100 lägenheter, enbart för familjer. Planen överklagades, bygget försenades och under processen har man också bytt leverantör av modulhusen. Men nu har 42 familjer flyttat in. De två sista husen ska varav klara vid årsskiftet.

– Vi har bovärdar på plats som hjälper till med praktiska saker som hur det fungerar med tvättstuga och sopåtervinning. Men deras viktigaste uppgift är att genomföra boskolor med alla hyresgäster, de ska hjälpa dem att ta sig vidare till ett mer varaktigt och stabilt boende, säger Nina Nordlund, på SHIS bostäder.

Många Örbybor vill hälsa på

Planerna på modulbostäderna väckte starka protester när de först presenterades. När politikerna informerade vid ett möte på Örbyskolan fanns ordningsvakter utanför skolan och inne i salen där mötet hölls hade politikerna civilklädda vakter. Tonläget i den lokala Facebookgruppen var högt.

Samtidigt bildades tidigt nätverket Inkludering Örby för att välkomna de nya Örbyborna. Facebookgruppen har idag 700 medlemmar och en mindre grupp arbetar aktivt med bland annat språkcafé och promenader. Den lokala fotbollsklubben Örby IS har också engagerat sig och varje fredagseftermiddag hämtar klubben upp barn vid modulhusen som vill vara med och spela fotboll på en öppen träning.

Vi vet att det finns personer som anslutit sig till nätverket som var tveksamma initialt.

Anna Mölgård, samordnare för modulhusen i Stockholms stad.

– Inkludering Örby har gjort ett fantastiskt arbete med att samla de goda krafterna i området. Vi vet att det finns personer som anslutit sig till nätverket som var tveksamma initialt. De har samlat in cykelhjälmar och ryggsäckar till skolstarten, det blir så mycket mer konkret när hus och människor är på plats. Både Örby och Tanto är goda exempel på där det har fungerat väldigt bra, säger Anna Mölgård, samordnare för modulhusen i Stockholms stad.

Nina Nordlund tycker att Örbyborna är både nyfikna och välkomnande.

– Det är väldigt många i Örby som är otroligt engagerade. Många är nyfikna och kommer hit och hälsar på. Det kan vara enkla saker; en mamma och hennes dotter hade bakat bullar, då tog de med sig bullarna hit och fikade på gården och så fick barnen leka, säger Nina Nordlund.

Hamid är ute på gården och cyklar. Foto: Anna Z Ek

Vill träffa svenska familjer

Här bor redan över 120 barn och många barn är ute och leker. På en av gårdarna träffar vi på Hamid.

– Jag har inte fått så många kompisar här än, kanske tre fyra stycken. Min syster känner alla, säger han.

Tidigare bodde familjen i Skellefteå och Gällivare. Vi får följa med Hamid hem och träffa storasyster Maryam, mamma Samaher Abdari och pappa Azeez Al Hamami. Familjen kom till Sverige från Irak för tre år sedan.

– Det är jättebra här, säger Azeez Al Hamami.

Azeez Al Hamami, Maryan och Samaher Abdari ser fram emot att lära känna svenska familjer. Foto: Anna Z Ek

Familjen består av två vuxna och fyra barn och de har den större varianten av lägenhet med två sovrum.

Maryam ska börja på Aspuddens skola. Hon vill bli polis precis som pappa var i Irak. Azeez själv kan tänka sig att jobba med vad som helst här.

– Kanske bilmekaniker, det kan jag, säger han.

Vi ser fram emot att träffa svenska familjer som ska bli våra vänner.

Azeez Al Hamami.

Maryam översätter glatt, när det är svårt att hitta rätt ord. Hon brukar gå på språkcafeet på Örby bibliotek och tar med sig sin mamma dit. Och familjen hoppas lära känna fler Örbybor framöver.

– Vi ser fram emot att träffa svenska familjer som ska bli våra vänner, säger Azeez Al Hamami.

Fullt ös på bibblan när det är språkcafé

Fakta

Detta har hänt

Våren 2016

Den 1 mars träder den nya bosättningslagen i kraft som innebär att kommunerna är skyldiga att ordna boende till nyanlända. Under 2016 ska Stockholm ordna bostad åt 2 800 personer. Tusen av dem planeras få bostad i Enskede-Årsta-Vantör, hälften i Örby och hälften i Slakthusområdet. På parkeringsplatsen i Örby vill staden bygga 350 lägenheter för 500 nyanlända.

Maj  2016

Staden lämnar in bygglovsansökan för modulbostäderna. Men antalet har halverat. Ansökan gäller 150-175 bostäder.

Den 26 maj håller staden ett informationsmöte på Örby skola.

Juni 2016

Stadsbyggnadsnämndne fattar beslut om att bevilja tillfälligt bygglov.

Höst 2016

Länsstyrelsen beslutar att tillfälligt stoppa det planerade bygget av modulhus i Beckomberga. Även planerna på modulhus i Örby läggs på is.

Modulhusen i Örby överklagas också, men länsstyrelsen avslår överklagan. Planerna överklagas vidare till mark- och miljödomstolen.

April 2017

Mark- och miljödomstolen avslår överklagan.

Sommaren 2017

Markarbeten påbörjas för bygget av de 100 lägenheterna.

Höst 2017

Montering av modulerna pågår. Leveranserna är försenade.

Januari 2018

Nu skulle inflyttningen ske, men bygget är försenat på grund av försenade leveranser och SHIS har brutit avtalet med leverentören.

Sommar 2018

Nu börjar de förta hyresgästerna flytta in.

Visa merVisa mindre

Fakta

Så här funkar det

Genomgångsbostäderna är tillfälliga och kan liknas vid andrahandsuthyrning. Bovärdarna har boskolor med hyresgästerna och målet är att de ska ordna en egen och mer varaktig bostad så snart som möjligt. Hyresgästerna får maximalt bo i lägenheterna i fem år.