Gemenskap. Susannahemmet är främst ett demensboende och de äldre kommer att ha en gemensam gård med förskolebarn. Foto: Pernilla Fagerström

Nu har de första flyttat in på äldreboendet

Nu har äldreboendet Susannahemmet i Snättringe öppnat och de första har börjat flytta in. De äldre kommer att ha gemensam gård med förskolebarn och erbjudas aktiviter som boxning, sång och målning.

  • Publicerad 07:00, 16 maj 2022

Det är den stora skillnaden mellan förvaring och fortsatt meningsfullt liv

Det kombinerade äldreboendet och förskolan byggdes för att drivas i kommunal regi. Sedan beslutade dock fullmäktige att det ska drivas av en fristående aktör och Huddinge samhällsfastigheter sålde fastigheten förra året.

Efter att ha stått tomt ett bra tag har nu Ersta Susannahemmet öppnat och de första börjat flytta in.

– Vi öppnar tre avdelningar nu och en i juni. Sedan öppnar vi en varje månad ända fram till mars nästa år då vi räknar med att det ska vara helt färdiginflyttat. Vi vill att de boende ska få bästa möjliga mottagande och det skulle också vara ohanterbart om vi hade hundra nya personal samtidigt, säger verksamhetschef Anna Lidback.

Totalt kommer det att finnas plats för 90 boende på Susannahemmet, varav 72 är för dem med demenssjukdom och 18 med somatisk sjukdom.

– Det har varit väldigt stort intresse, vi har haft ett 50-tal visningar. Några är från Stockholm, men de flesta är från Huddinge. En del flyttar från andra demensboenden. De vill flytta hit dels för att det kommer att vara förskola i samma hus och dels för att vi drivs av en idéburen aktör som inte är vinstdrivande, säger Anna Lidback.

Barn och boxning

Efter sommaren fylls huset och den gemensamma gården med barn då Jensen öppnar en förskola i samma hus.

– Vi har redan varit i kontakt med dem angående samarbete. Det kan till exempel vara gemensamma musikstunder eller att man plockar blommor tillsammans på gården. Vi vet att även de som har en demenssjukdom lever upp när de ser barn leka.

Från och med augusti kommer det att finnas en aktivitetsansvarig på äldreboendet och de äldre ska erbjudas ett stort utbud av aktiviteter.

– Det är den stora skillnaden mellan förvaring och fortsatt meningsfullt liv att vi kan erbjuda ett brett utbud av aktiviteter och att alla kan känna att det är något man tycker är roligt och kan vara med på. Det kommer till exempel att finnas boxning, skönhetsvård, målning, högläsning och musikstunder. Men också att man fikar och spelar spel tillsammans, säger Anna Lidback.

Detta har hänt

Först skulle det kombinerade äldreboendet och förskolan drivas i kommunal regi.

Sedan ansåg vård- och omsorgsnämnden att man inte hade råd att driva det i egen regi och fullmäktige beslutade att det skulle drivas av en fristående aktör.

Huddinge samhällsfastigheter, HUSF, sålde fastigheten till Altura fastigheter förra året för 440 miljoner kronor. HUSF gjorde därmed en vinst på 71 miljoner.

Visa merVisa mindre