NEDLAGT. Äldreboendet Speldosan i Smedby lades ner i våras. Nu utreder kommunen vilken verksamhet som kan passa i lokalerna. Foto: Google street view

Nu har de äldre lämnat Speldosan

I mars stängde äldreboendet Speldosan i Smedby. En renovering skulle bli för dyr. Nu utreder kommunen vilken verksamhet som kan vara lämplig i lokalerna.

  • Publicerad 15:47, 7 sep 2021

Speldosan nådde tyvärr inte upp till kraven för standard och säkerhet.

Margareta Hamark (L), omsorgsnämndens ordförande i Upplands Väsby kommun. Foto: Rosie Alm

Det finns enligt kommunen flera anledningar till att Speldosans äldreboende lades ner.

Lokalerna håller inte den kvalitet och säkerhet som kommunen ska erbjuda de boende på ett äldreboende. Och att renovera och bygga ut lokalerna är enligt kommunen inte ett alternativ.

Inför beslutet om nedläggning, som togs i omsorgsnämnden i mars, hade behovet av boendeplatser i Väsby minskat och det fanns lediga lägenheter på andra äldreboenden.

Tre nya äldreboenden

För att möta ett kommande ökat behov av platser byggs nu tre nya äldreboenden i kommunen. Först ut att öppna är Silver Life intill Väsby Centrum.

– Alla äldreboenden i Väsby ska erbjuda hög kvalitet. Speldosan nådde tyvärr inte upp till kraven för standard och säkerhet. Det är heller inte ekonomiskt försvarbart att rusta upp lokalerna för de krav som gäller för äldreboende, säger Margareta Hamark (L) ordförande i omsorgsnämnden.

De som bodde på Speldosan och deras anhöriga fick under våren hjälp att välja nytt boende och med flytten.

– Det blev så klart en omställning för de boende att flytta, men det genomfördes på ett tryggt och säkert sätt.

Vad händer med lokalerna nu?

– Lokalen kommer även fortsättningsvis vara vikt för kommunens verksamhet. Vi tittar nu på lämplig verksamhet inom omsorgsnämndens ansvarsområde som kan anpassas till lokalerna. Ett utredningsarbete pågår, säger Margareta Hamark.

– En möjlighet kan vara att ett av rummen avsätts för utbildningsrum för vårdpersonal i autentisk miljö för särskilt boende, med bland annat utbildning i hälso- och sjukvård. Likaså i hur man hanterar hjälpmedel och förebygger fall.

Men det finns också ett annat tänkbart användningsområde.

– Det finns även möjlighet att under kortare tid använda lokalerna när boenden inom vårt ansvarsområde ska renoveras, till exempel ett gruppboende eller serviceboende.

Speldosan

Speldosan var ett vård- och omsorgsboende på Hovslagargatan i Smedby med 23 platser för personer med lite större omvårdnadsbehov (ej demens).

Boendet stängdes i mars. De som bodde här är omplacerade till övriga äldreboenden inom kommunen,

Lokalerna är kvar i kommunens ägo och framtida verksamhet utreds.

Källa: Upplands Väsby kommun

Visa merVisa mindre