Många på Tynningö handlar mat i Gustavsberg eller så tar de båten till Vaxholm för att bunkra. Det ville några Tynningöbor ändra på. Förra sommaren öppnade de en obemannad butik på ön, men fick stänga efter några månader då bygglov från kommunen dröjde. Nu är de tillbaka, och butiken har vuxit.

Större lager

– Den är drygt dubbelt så stor nu, säger Lars Röckert som tillsammans med Michael Werner är franchisetagare i livsmedelskedjan Lifvs.

När Mitt i ringer runt lunchtid är Lars Röckert fullt upptagen med att packa upp varor till butiken. Det är bara någon dag kvar till nypremiären på Kristi himmelfärd (26/5).

– Jag måste packa upp så inte varorna blir dåliga. Kan du återkomma senare i eftermiddag?

Så klart vi kan. Några timmar senare är Lars mer pratsam.

– Det blir drygt 500 artiklar. Det är lite mer än förra gången, berättar han.

Storleken gör också att butiken kommer ha rymligare lager så att varor inte riskerar att ta slut lika lätt.

När fanns det butik på ön senast?

– Den förra butiken var en sommarbutik. Den la ner 2015-16. Sen har det förstås funnits butiker även långt tidigare på Tynningö, säger Lars.

Men Lifvsbutiken är ingen sommarbutik. I stället har den öppet dygnet runt, alla dagar i veckan, året om.

– Vi vill inte att den ska ses bara som en komplementbutik, utan som en butik som man lägger ner en del av sin hushållskassa på. Annars bär den sig inte. Den måste ha en viss omsättning, säger Lars.

Tuffare på vintern

Särskilt utmanande är skillnaden mellan sommar- och vinterhalvåret. På vintern bor 550-700 på ön, varav runt 400 är folkbokförda, säger han. På sommaren är kundunderlaget helt annat – då bor 3 500 - 4 000 på ön.

Har kommun varit hjälpsam?

– Bygglovshanteringen var under all kritik. Den tog nio månader. Det är ju dåligt och det vet kommunen om.

Så sent som i februari beklagade Vaxholms kommun själv långa handläggningstider på sin hemsida nyligen har också, som Mitt i rapporterat kommunrevisorerna kritiserat kommunen för detta.

Butiken är placerad mitt på Tynningö, vid bygdegården.