Vårvintersolen flödar in i stallarna på Björksättra gård. Men båsen gapar tomma och cementgolvet är renskurat. Inget vittnar om att ladugården nyligen var fylld av djur och liv.

– Vi har hållit på i ett år och avvecklat gården. Vi har gjort oss av med alla djur, sålt maskiner och traktorer. De flesta maskiner hamnar inom kommunen, säger Sara Danvind.

Hon och Lasse Gillberg har drivit och bott på Björksättra gård i 15 år som arrendatorer. Men i februari förra året sa de upp arrendet, det ska göras ett år i förväg.

Vi träffas på gården några dagar innan de lämnar ifrån sig nycklarna.

– Vi flyttade in 15 mars 2007 och flyttar ut den 14 mars 2022, så det är exakt 15 år. Vi känner att vi är klara med det här nu. Som bonde har man jour 24/7. Det ska bli skönt att slippa det, säger Lasse Gillberg.

Han har redan börjat sitt nya arbete som ansvarig för lantbruket på Berga naturbruksgymnasium i Haninge. Sara letar jobb,.

Världsberömt kosläpp

Många Huddingebor har en relation till Björksättra gård. Gården hade tidigare mjölkkor och populära kosläpp. Våren 2017 blev Huddingekossorna världsberömda när livesändningen från kosläppet fick 250 000 visningar på en dag och fenomenet uppmärksammades i flera amerikanska medier.

Björksättra har varit en Krav-gård och Lasse och Sara har fått utmärkelsen Årets Stockholmsbonde. De har varit en så kallad minior-gård och i Arlas regi tagit emot tusentals barn varje år som gjort studiebesök och fått träffa kossorna och de andra djuren på gården.

– Senaste i dag fick jag ett mejl från en skola i Vega som ville komma hit med tredjeklassare. Jag hänvisade till Balingsholm i stället, säger Lasse Gillberg.

De hade mjölkkor till 2018, därefter har de haft köttdjur.

– Vi har sålt köttlådor efter beställning och på olika rekoringar, säger Lasse Gillberg.

De hade 80 nötkreatur på gården innan de började avvecklingen. Om en ny arrendator hade tagit över hade Lars och Sara kunnat sälja djuren vidare till den nya arrendatorn. Men kommunen har beslutat att inte arrendera ut gården.

Kalvarna såldes till två andra gårdar i närområdet. Men de flesta korna slaktades.

– Jag sålde tio vuxna djur, två kvigor och åtta kossor, men resten gick till slakt. Det är ingen som vill köpa de vuxna djuren, de är för dyra, säger Sara Danvind.

Nytt liv

Björksättra är tillsammans med Balingsholm en av kommunens stora arrendegårdar. Men jämfört med andra jordbruk hamnar Björksättra lite mitt emellan.

– Gården är för stor för att driva som månskensbonde, men den är för liten för att få ekonomin att gå ihop som heltidsbonde, säger Lasse Gillberg.

De senaste åren har han haft ett annat arbete vid sidan av jordbruket. Men nu väntar ett nytt liv och andra tider.

– Det ska bli skönt att kunna ta sovmorgon och kanske semester. Och att inte behöva gå ut på en hel dag, säger Sara med ett skratt.

https://www.mitti.se/nyheter/oviss-framtid-for-garden/repvci!5xbaccRQRlPzEQ@yPD1uA/