Nu har barnen flyttat in i Högmoras första förskola

Högmora har förvandlats från fritidshusområde till nybyggarland med många barnfamiljer. Nu har barnen börjat flytta in i den splitter nya förskolan. Ett hus där både tromb och kuling sveper in.

  • Publicerad 17:00, 11 nov 2021

Det är bra ur en hälsoaspekt att sova ute.

Ines, Elma, Sigge, Harry och Nellie leker i sandlådan utanför förskolan. De har byggt ett stort sandslott och nu är de upptagna med att bygga tunnlar under slottet.

– En tunnelbanetunnel! utropar Nellie.

Förskolan är fylld av både en tromb, en cyklon och en orkan. Men det här gänget går alla på avdelningen Kuling och är några av de första barnen som börjat på den nya förskolan i Högmora.

Och det råder inget tvivel om att de gillar stället.

– Den är jättebra! utropar de i kör.

Vad är roligast att leka med?

– Jag tycker klätterställningen, säger Harry.

Samarbete. Sigge och Ines bär undan leksakerna tillsammans. Foto: Simon Rehnström

Barnen sover i utomhusluft

Det var i mitten av oktober som flyttlasset gick. Huset är byggt för 160 barn, fördelat på 8 avdelningar. Än så länge är fyra avdelningar fyllda. En femte öppnar i januari.

– Vi kommer att öppna upp fler allt eftersom det finns behov, säger Anette Johansson, enhetschef för förskolan i Högmora och Stuvsta.

Hon visar runt i lokalerna. Det luktar nytt och ouppackade flyttkartonger står lite här och var.

Men barnens lekrum är fyllt med leksaker och pyssel och vägg i vägg finns ett mindre rum med en läshörna där man kan gå undan med en mindre grupp.

Lokalerna är ljusa och luftiga. Det är en så kallad konceptförskola, vilket innebär att den har byggts efter en standard för att effektivisera byggandet. Båda våningarna har samma planlösning och en likadan förskola ska byggas i Balingsnäs.

– Den är miljöklassad och vi har solceller på taket. Den är byggd med hållbara material, säger Anette Johansson.

Hon visar oss till uterummet där barnen sover middag. Det är en inglasad träveranda där frisk luft kommer in genom springorna mellan träplankorna. På träbänkar ligger liggunderlag och sovsäckar.

– Det är bra ur en hälsoaspekt att sova ute. Och så hör man bara vinden och fågelkvitter, det är väldigt rogivande, säger Anette.

Ska byggas en skola

En våning upp ska de äldre barnen gå så småningom. Där finns ett stort ateljérum som än så länge mest fungerar som personalutrymme.

– Det här kommer att bli en stor mötesplats, säger Anette.

Förskolan är den första i Högmora. Området har på kort tid förvandlats från fritidshusområde till ett tättbebyggt villaområde. De senaste åren har parhus och Attefallshus vuxit som svampar ur jorden när byggbolag exploaterat området. Med dem kommer barnfamiljerna och nya behov.

Förutom förskolan planerar kommunen för en skola. Utbyggnaden av vägar och kommunalt vatten och avlopp och omvandling till permanentbebyggelse pågår i de delar där ännu inte är så.

Modell. Högmora har först sin första förskola. En likadan ska byggas i Balingsnäs. Foto: Simon Rehnström

Nytt sätt att bygga förskolor

En konceptförskola är en förskola som byggs efter en standard för att effektivisera byggandet. En av flera förskolor byggs med en gemensam planlösning och funktion.

Här har båda våningarna samma planlösning och en likadan förskola ska byggas i Balingsnäs.