Nu har Abra både jobb och hopp

Andelen unga i Skärholmen som är utan både arbete och studier hör till de högsta i Stockholm. Men det går att ta sig ur utanförskapet. Det vet 21-årige Abra Kayanda.

  • Publicerad 09:26, 31 jan 2017

För drygt ett år sedan ringde Vårbergskillen Abra Kayandas telefon, och ett okänt nummer dök upp. I andra änden fanns en kvinna från Jobbtorget Unga Skärholmen. Hon undrade om Abra Kayanda, som då var 20 år, ville ha hjälp att komma ur arbetslösheten.

– Då hade jag gått utan jobb i över ett år. Två dagar i veckan pluggade jag upp ett par ämnen som jag inte klarat på gymnasiet, där jag gick samhällsvetarprogrammet. De andra dagarna gjorde jag ingenting. Det var inte bra. Man mår inte bra av att vakna upp och inte veta vad man ska göra under så lång tid, säger Abra Kayanda.

Mitt i träffar den lågmälde 21-åringen på Ica Kvantum i Skärholmen. Här jobbar han sedan ett år. De tre första månaderna var han praktikant från Jobbtorget, med lön från arbetsförmedlingen. I april tog praktiktiden slut, men då blev han timanställd av Ica Kvantum. Paret som driver butiken tyckte att han gjorde ett bra arbete och ville gärna behålla honom.

– Jag hoppar in i kassan när det behövs, men mest jobbar jag på golvet. Jag lastar ur varor och plockar in dem på rätt plats i hyllorna. Det är inte jätteroligt, men inte tråkigt heller. Det är ett vanligt jobb och jag har lärt mig mycket på det, säger han.

Kom till Sverige som 13-åring

Abra Kayanda var 13 år när han kom till Sverige med sin familj, från Tanzania. I likhet med många andra utrikes födda saknar han det kontaktnät som kan vara viktigt för att få ett första arbete. Därför var det guld värt för honom att få hjälp in i arbetslivet.
När Mitt i kommer på besök är lunchrusningen just över, men inte liten kö ringlar ändå fram till kassan där han sitter. Metodiskt scannar han av varorna på bandet.

– Vi har haft ett antal praktikanter från Jobbtorget. Många, men inte alla, har fått anställning. För att få det ska man vara nyfiken, kunna passa tider och vara trevlig mot kunderna. Och man ska vilja lära nytt, säger Therese Josefsson som driver butiken med sin man.

Praktik blir första steget

Det Ica Kvantum, och andra företag som Jobbtorget Unga samarbetar med, erbjuder är jobbpraktik under handledning. Det ger de unga arbetslösa erfarenhet som de sedan kan använda när de söker andra jobb. Praktiken blir alltså ett första steg in i arbetslivet.

I Skärholmens stadsdel finns många som behöver hjälp att ta det steget. En kartläggning gjord av Sweco (presenterad i slutet av 2016) visar att drygt 15 procent av stadsdelens 16–29-åringar varken studerar eller arbetar – eller har någon kontakt med arbetsförmedlingen för att komma ur sin situation. Siffran för Stockholms stad som helhet är betydligt lägre, 9 procent. Bara Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta har samma nivåer som Skärholmen.

På Jobbtorget Unga Skärholmen söker de anställda upp dessa unga, eller får kontakt med dem via socialtjänsten.

– Vi arbetar väldigt individuellt med varje person: Vad har den här personen för behov, vad vill personen själv och hur kan vi rusta den här personen på bästa sätt? Målet är att de ska bli självförsörjande, säger jobbcoachen Natalia Zuljevic.
Hon och hennes kolleger hjälper ungdomarna att skriva cv, gör upp en jobbplan och anmäler dem till olika insatser – allt från självstärkande kurser och praktikplatser till truckutbildningar och restaurangkurser. Dessutom finns en studie- och yrkesvägledare.

– Många är väldigt unga. De har kanske inte ens gått ut gymnasiet och har aldrig jobbat. En viktig del i arbetet med dem är ofta att ge dem en struktur och få dem att förstå vikten av att passa tider, säger Natalia Zuljevic.

Nya siffror gläder

Nu kan hon glädja sig åt färska, upplyftande siffror från arbetsförmedlingen. De visar att arbetslösheten bland 18–24-åriga arbetslösa i program med aktivitetsstöd har minskat från 8,69 procent i december 2013 till 5,02 procent i december 2016. Detta är en annan grupp än den som nämndes tidigare: unga som befinner sig helt i utanförskap och inte ens är registrerade hos arbetsförmedlingen.

Att både Jobbtorget Unga Skärholmen och arbetsförmedlingen finns lokalt i stadsdelen kan vara en förklaring, utöver den goda konjunkturen.

Abra Kayanda hör till de unga som gått från arbetslöshet till anställning, och är förstås nöjd med det. Hur han ska gå vidare har han inte funderat så mycket över än, berättar han medan han plockar upp matoljor och tomatpuréer på en hylla.

– Nu har jag varit här i ett år. Min plan är att jobba med det här i ett år till. Sedan ska jag tänka över vad jag ska göra.

 

Politiker laddar för fler insatser

Stockholms stad förstärker nu arbetet för att hindra att unga hamnar i utanförskap.

– Det uppsökande och stöttande arbetet måste trappas upp, säger arbetsmarknadsborgarrådet Emilia Bjuggren (S).

Swecos kartläggning visar att nära var tionde stockholmare mellan 16 och 29 år är så kallade Uvas (unga som varken jobbar eller studerar). I Skärholmens stadsdel är siffran ännu högre: 15, 3 procent.

Hälften av Uvas har inte gått ut gymnasiet, och en hög andel av deras föräldrar är lågutbildade. Nästan hälften är utrikes födda, många av dem nyanlända. Personer med funktionshinder är också överrepresenterade.

– Insatser finns redan. Jobbtorgen gör till exempel sitt bästa för att fånga upp ungdomarna, och vi har gjort en stor satsning på sommarjobb för att ge koppling till arbetsmarknaden. Men det krävs mer åtgärder, säger Emilia Bjuggren.
Bland annat så här ska staden förstärka sina insatser, berättar Emilia Bjuggren:

*Sociala klausuler vid upphandlingar, som innebär att företag som får kontrakt av staden ska anställa en viss andel unga.

*Stärkta kontakter med arbetslivet redan i grundskolan, genom studiebesök på arbetsplatser, prao, sommarjobb och mentorskap.

*Motivera unga att gå ur gymnasiet.

*Bättre information till nyanlända om vikten av att gå en gymnasieutbildning, och om vilka yrken man bör satsa på för att få jobb.

 

Fakta

Så många är i utanförskap i stadsdelen

Antalet Uvas (unga mellan 16 och 29 år som varken jobbar eller studerar) i Skärholmens stadsdel:

Bredäng: 14, 6 procent

Sätra: 14,0 procent

Skärholmen: 17,2 procent

Vårberg: 15,1 procent

Hela stadsdelen: 15,3 procent

Stockholms stad: 9,2 procent

Källa: Sweco
Visa merVisa mindre