Berghomstorpet. Hit kommer både käpphästar och körsångare i sommar. Foto: Patrik Wirén

Nu händer det saker på Bergholmstorpet

Vanligtvis är söndagskaféet stängt under sommaren. Men 2021 fylls Bergholmstorpets trädgård med liv.

  • Publicerad 10:15, 30 apr 2021

Ett vanligt år har Bergholmstorpets söndagskafé stängt under sommaren. Men i år, liksom i fjol, försöker föreningen Bergholmstorpets vänner hålla öppet klockan 12-16 varje söndag.

– Det gör vi eftersom det även i år kan bli svårt för människor att resa i väg. Vi ser att det finns ett behov av att kunna göra saker i sitt närområde, förklarar Magdalena Sievers från Bergholmstorpets vänner.

Men det är betydligt mer än bara kaféet som är inplanerat i 1700-talstorpets grönskande trädgård. En rad kulturella evenemang av skilda slag utlovas redan från maj. Magdalena Sievers säger att det ska vara en kulturell mötesplats som tar tillvara på den kreativitet och initiativkraft som finns hos de boende i stadsdelen.

– Den 30 maj har vi bokat kören Näktergalningarna som hälsar på under söndagskaféet för en minikonsert. Det kommer även bli qigong på söndagsförmiddagar och yoga på fredagar med start redan i maj. 

De preppar för undergången i Skarpnäck

Författarkvällarna har tvingats ställas in på grund av pandemin och efterföljande restriktioner. Men det skrivna ordet präglar ändå en del av sommarens evenemang.

– Vi kommer att ha en öppen scen för poesi i trädgården. Kafégäster kan ta med sin favoritdikt, eller ett verk de skrivit själva och läsa upp. Gärna på sitt eget modersmål, säger Magdalena Sievers som också nämner att det kan bli en dansföreställning och utställningar.

– Vi har även kontakt med Skarpnäcks käpphästklubb som kommer att presentera sin verksamhet och ordna en käpphästtävling.  

Den som vill hålla koll på vad som händer i Bergholmstorpets trädgård i sommar uppmanas att ta en titt på de två anslagstavlor som finns i anslutning till torpet eller att följa Bergholmstorpets Facebook-sida.