Nu gror plantor i DN-skrapans tidningsarkiv

Framtidens mat växer inte i jord – utan under jord. I DN:s gamla tidningsarkiv har företaget Plantagon nu sått sina första frön i en symbiotisk miljö.

  • Publicerad 10:30, 6 jun 2018

I förra veckan såddes de första fröna i det som tidigare var Dagens Nyheters tidningsarkiv. Fyra veckor ska det ta innan en första skörd med basilika är klar. Plantagon använder ett helt slutet system vid odling.

– Det blir som en laboratoriemiljö där vi på millimeternivå kan kontrollera tillförseln av vatten, ljus och näring. Det unika är att vi återvinner all energi, vatten och näring under processen, säger Mia Kleregård som är vice vd på Plantagon.

Barnkammaren. Efter att fröna grott flyttas de hit. Här syns små basilikaplantor. Foto Anna Z Ek

Inte väderberoende

För mycket sol, för lite nederbörd, för kalla nätter – inga yttre faktorer påverkar växterna här. Effektivare och säkrare odling är nödvändig för klara matförsörjningen på jorden i framtiden, menar Mia Kleregård.

– År 2050 räknar vi med att vara tio miljarder människor och allt fler bor i stora städer. Fortsätter vi odla som idag kommer vi att sakna en landyta motsvarande Brasilien för att odla mat på samtidigt som maten måste transporteras allt längre.

Joakim Rytterborn, forsknings och utvecklingschef öppnar groningsskåpen. Foto: Anna Z Ek

Krävs ny eko-märkning

Den totala kontrollen i odlingsmiljön gör också att det inte behövs några bekämpningsmedel. Men trots det kan grönsakerna och kryddorna idag inte klassas som ekologiska.

– Då måste det vara odlat i jord. Vi jobbar därför för att det ska tas fram en ny klassificering, säger Mia Kleregård.

Smakar kryddorna ni odlar annorlunda?

– Jag tycker de smakar mer. I framtiden tror jag att du kommer att kunna välja och beställa just den smaken som du vill ha på basilikan.

Skulle ni även kunna odla exotiska frukter som mango?

– Absolut. När vi odlar i sluten miljö kan vi odla vad som helst.

Produkterna som tas fram i DN-skrapan kommer att säljas på ICA Maxi Lindhagen samt på restaurangen i DN-huset.

Fyra veckor tar det innan basilikan kan skördas. Foto: Anna Z Ek

Satsar på tio anläggningar

När anläggningen är i full drift hoppas företaget kunna producera 20 ton bladgrönsaker varje år. Redan 2020 hoppas man ha tio anläggningar igång i Stockholm.

– Jag ser stora möjligheter med tomma lokaler. Det kommer bli tomma parkeringsgarage när bilarna försvinner ur städerna, säger Mia Kleregård.

Odlingstornen. Här står de färdiga små bebisplantorna så de kan växa sig stora och klara. Foto: Anna Z Ek