Al-Azharskolan i Vällingby. Foto: Matilda Klar

Nu granskar Skolverket Al-Azharskolan

Flera ledamöter i den muslimska friskolekoncernen Al-Azhars ägarstiftelse har häktats misstänkta för grova ekonomiska brott. Nu ska Skolverket granska om skolhuvudmännen kan ha gjort sig skyldiga till bidragsfusk.

  • Publicerad 13:16, 30 nov 2018

Flera ledamöter i den muslimska friskolekoncernen Al-Azhars ägarstiftelse har häktats misstänkta för en rad grova ekonomiska brott.

Skolverket har nu inlett en granskningen som rör Al-Azhar stiftelsen i Örebro och Vällingby, samt ett dotterbolag till stiftelsen i Vällingby. Dessa tre huvudmän har tagit emot statbidrag på totalt cirka 14 miljoner kronor de senaste fyra åren.

Nu ska Skolverket granska om skolhuvudmännen kan ha gjort sig skyldiga till bidragsfusk.

– Utifrån att flera av medlemmarna i styrelsen anklagas för ekonomisk brottslighet vill vi försäkra oss om att de utbetalda statsbidragen inte använts på ett otillbörligt sätt, säger Joakim Feldt, chef vid Skolverkets handläggningsavdelning, till TT.

Skolverket har i dagsläget inga signaler om att bidrag kan ha använts fel.

– Vi gör regelmässiga uppföljningar och kontroller och i våra kontroller har vi inte fått några indikationer alls på att bidragen ska ha gått till fel saker, säger Joakim Feldt.