Positiv. Johan Hasselmark är trött på inbrotten och ser gärna väktarservice i området. Foto: Sophie Bordenave Lindborg

Nu går Täbybor ihop för att anlita vaktbolag

I Skarpäng har många boende tröttnat på inbrotten i området. Nu ska de gå ihop för att anlita ett vaktbolag för att rondera i området. Och de är långt ifrån ensamma.

  • Publicerad 16:54, 22 nov 2017

Skarpängsborna är många som har visat sitt intresse för att gå ihop och anlita ett vaktbolag, något som boende i Ensta redan gjort.

– Vi har haft en diskussion länge. Det har blivit värre och värre på inbrottsfronten, det är var och varannan dag. I och med det här forumet "Skarpängskoll" (på Facebook) har man fått en annan närhet till sina grannar, säger Veronica Högfeldt Mikelsen.

Nu driver hon på initiativet och har samlat information och fått offerter från flera larmbolag.

– Tanken nu är att få ihop ett hundratal hushåll, det är vad jag räknat på vad som kommer vara nödvändigt och rimligt ekonomiskt.

Veronica Högfeldt Mikelsen säger att tjänsten, med en rond per dygn, kostar ungefär 9 000 kronor per månad.

– Sen vill man kanske ha mer, en rond är kanske 20 minuter. Man får värdera när brotten händer, vi har haft mycket på natten, men villainbrott annars sker mycket på dagtid. Tre ronder per dygn skulle bli cirka 300 kronor per hushåll per månad, säger hon.

– Jag upplever att det är många som är intresserade av den här lösningen. Man har förståelse för att polisens resurser är begränsade och de kommer inte kunna tillgodose den typ av säkerhet vi efterfrågar. Sen finns de det som tycker att det är överdrivet.

"Förbannad"

En Skarpängsbo som genast skulle haka på förslaget är Johan Hasselmark. För ett tag sedan hade han själv inbrott.

– Jag är mest förbannad. Det som provocerar också är att veckan innan det hände hade polisen en extra insats mot inbrott. Sen anmäler man utan att någon återkopplat. Jag vet inte om jag någonsin sett en polis i det här området, säger Johan Hasselmark.

– Vi bor här av en anledning, att vi inte vill ha saker stulna. Jag tycker inte att det ska förekomma i Sverige.

Han kan dessutom tänka sig att gå steget längre.

– Det finns tre infarter till Skarpäng, där kan man sätta vakter som håller koll, säger han och tillägger:

– Ur ett samhällsperspektiv är jag extremt emot ett grindsamhälle. Men när man väl blir utsatt själv känner jag att jag gärna betalar för att slippa bli utsatt.

LÄS OCKSÅ: Nya trenden: Grannar hyr in egna väktare

Men alla i området är inte positiva till att initiativet med vaktbolag. Mia Nikula skulle inte gå med på att anlita vakter på det här sättet.

– Nej, ska vi ha gated communities som i USA sen? Jag tycker att det är hemskt, dit vill man inte. Jag tycker att det skulle vara en ganska hemsk utveckling, säger Mia Nikula, som även hon bor i Skarpäng.

– Jag tycker att man ska utveckla grannsamverkan i stället. Att folk ska börja prata med varandra, samarbeta, det är det det handlar om.

Liknande intiativ tas just nu på flera håll. I Stocksund och i västerort bland annat.