Från och med 2017 körs linjen med Waxholmsbolagets egna båtar. Foto: Mostphotos

Nu går Nordsydlinjen till Sandhamn

   Idag, måndag, går Nord/Sydlinjen till Sandhamn – för första gången. Det hoppas rädda linjen, som gått med förlust.

  • Publicerad 10:07, 19 jun 2017

Nord/Sydlinjen startades på prov för att skapa knyta ihop Stockholms yttre skärgård från Arholma i norr till Nynäshamn i söder.

Linjen infördes på försök sommaren 2015 och blev genast en stor succé. Antalet passagerare, 13 000 stycken, var över förväntan och vissa turer tvingades rederiet kalla in förstärkning av båttaxi för att alla resenärer skulle komma med. Men glädjen var kort. 2016 såldes drygt 3 500 färre sålda biljetter jämfört med året innan.

Kör nio veckor under högsäsong

För att öka antalet resenärer klubbades en ändring av sträckan igenom i november förra året.  Och med start måndag, den 19 juni, går linjen till Sandhamn istället för Stavsnäs och Räfsnäs istället för Kapellskär. Totalt kommer båten att köra nio veckor under högsäsong.

Det ska numera också vara möjligt att köpa mat och dryck ombord i större utsträckning, något som har saknats de två första åren.
– Med den nya rutten och de större båtarna finns ännu större möjligheter för fler resande. Man kommer kunna sitta ute på däck och dricka en öl och något gott att äta och njuta mer av själva reseupplevelsen, sa Gustav Hemming (C), skärgårdslandstingsråd när beslutet klubbades igenom.