Ahmed Afgou är medlem av ungdomsrådet och en av dem som skapat en fasadmålning längs med Fjärilsstigen. Foto: Upplands-Bro kommun

Nu fylls Bro med konst

Konstfestivalen Wallstreet är ett faktum. I Bro kommer allehanda aktiviteter och konstverk fylla orten under sommarens varma månader. På Fjärilsstigen finns flera verk redan installerade.

  • Publicerad 11:24, 7 jun 2022

Kommer du med bil längs med Enköpingsvägen genom Bro så har du säkert sett ett nytt konstnärligt inslag som tagit plats i stadsrummet.

På husfasaderna längs med Fjärilsstigen sitter nu fem jättelika bilder som täcker in det annars så kala väggarna.

Det hela är en en del av konstfestivalen Wall Street Stockholm så går av stapeln i Bro, Nacka och Stockholm

Konstverket heter ”Bro Facades” och monterades den 2 juni.

Vad vill konsten säga?

Bro Facades handlar om att klä ut tomma fasader till karaktärer från andra byggnader, verkliga eller påhittade. På så sätt ges de tomma och likformiga fasaderna nya och egna identiteter.

Källa: Wallstreet Stockholm

Bakom skapelsen står konstnären Andreas Angelidakis som tillsammans med representanter ur kommunens ungdomsråd genomförde en workshop som berörde frågor om arkitekturhistoria, miljonprogram och varför Stockholm ser ut som det gör.

Därefter fick ungdomarna i uppdrag att fundera över vilka motiv de ville välja.

– Precis som i en djungel är Fjärilsstigen ett hem för en mångfald av människor med en stark gemenskap och sammanhållning, säger Ahmed Afgou, Brobo och medlem av ungdomsrådet.

Ahmed Afgous valde ett av de fem motiven som nu klär kortsidan på ett av Victoriahems hus längs med Fjärilsstigen.

”Ska väcka frågor”

– På workshopen försökte vi tänka att det skulle väcka frågor. Att de som går förbi platsen ska undra vad det är för något.

Andreas Angelidakis ville få in ungdomarnas perspektiv och deras lokala kunskaper om Bro.

– Workshopen gick så bra så vi började arbeta om det han hade valt. Vi kunde bidra med mer kunskaper kring orten och sådär, säger Ahmed Afgou.

Han får Fridegårdspriset

Kjell Johansson är en flera gånger prisad författare. Nu får han ytterligare ett. Johansson har utsetts till årets mottagare av Jan Fridegårdspriset.fredag 24/6 8:15

Så firas midsommar i Kungsängen och Bro

Här utlovas små grodorna-garanti Midsommarafton närmar sig med stormsteg. I år är det möjligt att fira både i Kungsängen och i Bro.torsdag 23/6 17:56