Lurigt. Isarna fryser på just nu, men det kan vara svårt att veta med hur stark isen egentligen är under snön. Foto: Mostphotos

Nu fryser sjöarna – men var försiktig

Skridskoåkning på sjöarna och havsvikar brukar vara en populär fritidssysselsättning under de kallaste månaderna. Men det gäller att ha rätt kunskap i ryggsäcken när man ger sig ut.

  • Publicerad 10:44, 2 feb 2021

Efter kylan är det många som har letat upp långfärdsskidskorna i förrådet. Men trots att det har varit långt under nollstrecket kan isarna vara förrädiska.

– I och med det har snöat på isen växer den inte så bra som den brukar göra. Snön isolerar ifrån kylan så den är betydligt tunnare än man tror att den ska vara, säger Johan Kroon, brandmästare i Täby.

Därav är få sjöar i norrort plogade än. Men det finns en förhoppning från kommunernas sida att det ska gå att fixa snart.

Att åka skridskor på Värtan och andra vikar skiljer sig även en del från att åka på sjöar.

– Att vattnet är bräkt gör isen svagare. Största riskerna är lilla Värtan, ifrån fastlandet i Täby och ut mot Lidingöhållet, därute är det strömmar. Under Stocksundsbron in mot Edsviken är det också kritiskt. Där finns undervattensströmmar så där är isen inte lika tjock som man kan tro, säger Johan Kroon.

Få tillbud

I vinter har det hittills inte varit några drunkningslarm än vare sig i Danderyd, Täby eller Vallentuna.

– Vi har åkt ut med vår fyrhjuling när någon har brutit benet på isen bara, då hjälper vi till med transport till ambulansen men det är allt än så länge, berättar Peter Mihnóss, brandmästare i Vallentuna.

Vad är bra att tänka på om man ändå väljer att ge sig ut på isen?

– Förutom rätt redskap, åk med avstånd så man hinner bromsa ifall den ena ramlar i. Så att man kan hjälpa varandra upp och inte båda trillar i, säger Peter Mihnóss.

A och O på naturisar: Sjöar och Hav

Det är viktigt att vara två personer när man ger sig ut på naturisar.

Ha med dig isdubbar, isspik, räddningslina, mobiltelefon i ett vattentätt fodral.

Gärna en ett torrt ombyte i vattentätt fodral också om man ska ut på en lite längre tur.

Se till att åka med lite avstånd så man hinner bromsa ifall den ena ramlar i.

Förra året omkom 10 person i drunkningsolyckor i hela Storstockholms brandförsvar. Varav tre av dem var i november till februari (alltså vid vinterlag).

Visa merVisa mindre