Caisa Carneheim och Annika Runnerstam är båda vana odlare. De ser fram emot att dela med sig av sina kunskaper till andra– och att själva lära sig mer i gemensamhetsodlingen. Foto: Angie Gray

Nu frodas den gemensamma odlingen i Långbroparken

I den nya gemensamhetsodlingen i Långbroparken odlar alla tillsammans, i stället för vid egna lotter. De första fröna såddes i juli. Sedan dess växer det så att det knakar.

  • Publicerad 07:00, 10 sep 2022

Det är roligt och rofyllt att odla sin egen mat.

För ett år sedan var platsen en gräsmatta. Men i sommar har en odling växt fram i Långbroparken, alldeles intill Långbro värdshus. Nu frodas grönkål, svartkål, potatis, jordärtskockor, majs, rödbetor, squash och mycket annat i de nya odlingslådorna.

Allt är omgärdat av ett rådjurssäkert staket och i pergolan har bönblommor så sakta börjat klättra.

– Vi var ungefär 15 personer som sådde tillsammans i juli. Sedan har vi hjälpts åt att sköta odlingen. Det är otroligt hur frodigt det blivit, säger Annika Runnerstam och ser med kärleksfull blick på plantorna.

Umgänge och kunskap

Annika Runnerstam är ordförande i den ideella föreningen Långbroparks trädgårdar, som driver den nya odlingen. Sedan invigningen den 27 augusti har medlemmarna ökat till 60 – många från Fruängen och Långbro men också från andra håll. De har inte separata lotter utan ska sköta hela odlingen gemensamt.

– Vår vision är en plats som inspirerar till umgänge, gemenskap och till ny kunskap om odling. Vi har tittat mycket på Vintervikens trädgårdar, där man ju har byggt en trädgård under många år, säger Caisa Carneheim, som är föreningens kassör.

Skrev medborgarförslag

Fröet till gemensamhetsodlingen var ett medborgarförslag till dåvarande Älvsjö stadsdelsförvaltning, om att bygga ett växthus i parken. Förvaltningen var positiv men det hände ändå ingenting. 2017 bildades föreningen Långbroparks trädgårdar för att driva frågan vidare, och lade så småningom ett nytt förslag om en odling under bar himmel.

Den arkitektritade odlingen omgärdas av ett rådjurssäkert staket och har en pergola i mitten. Foto: Angie Gray

Ritat av arkitekt

Det är den som nu blivit verklighet. Hägersten-Älvsjö stadsdelsförvaltning har bekostat odlingslådorna, staketet och pergolan, allt ritat av en landskapsarkitekt. I pergolan finns också en fint urgröpt sten där vatten porlar ner om man sätter på en kran. Den är för prydnad. Ska man vattna finns vattenpost intill staketet som kan kopplas till en slang.

– Vi är förbluffade över hur bra det blivit och över hur påkostat det är. Det gör att vi kan fokusera helt på odlingen, säger Annika Runnerstam.

Duon som Mitt i träffar är vana odlare. Annika Runnerstam är trädgårdsmästare till yrket sedan 2019 och Caisa Carneheim driver Bos växthus på Utö. De vill gärna dela med sig av sin kunskap, men också lära av andra. Och ha det trevligt, förstås.

– Det är roligt och rofyllt att odla sin egen mat. Jag längtar alltid tills det är dags att så de första fröna, säger Caisa Carneheim.

– Mat som man har odlat själv smakar mycket bättre, tycker Annika Runnerstam (till höger), ordförande i Långbro parks trädgårdar. Caisa Carneheim håller helt med. Foto: Angie Gray

Historisk anknytning

Odlingen knyter också an till områdets historia. Från 1910 till 1980-talets mitt låg Långbro mentalsjukhus här och parken var en sjukhuspark. Det som i dag är Långbro värdshus var en läkarvilla, med en köksträdgård intill. Det är på den platsen odlingen nu etablerats.

Annika Runnerstam tänker också på framtiden.

– Med tanke på klimatförändringarna är det viktigt att kunna odla själv, då blir man mindre sårbar. Odlingen främjar också den biologiska mångfalden, säger hon.

Odling för både noviser och nördar

Den 27 augusti invigdes gemensamhetsodlingen i Långbroparken, nära Långbro värdshus.

Den ideella föreningen Långbro parks trädgårdar driver odlingen. Medlemmarna har inga egna lotter, utan odlar tillsammans. Ett medlemsskap kostar 200 kronor per år.

Huvudsyftet är att främja biologisk mångfald samt att uppmuntra till odlande och sociala kontakter. Både "noviser och odlingsnördar" är välkomna.

Alla får titta på odlingarna, men bara medlemmar får odla och skörda.

Mer info finns på webbsidan langbroparkstradgardar.se och Facebooksidan Långbro park trädgårdar.

Visa merVisa mindre

Hinkar med jord och mask som intresserade fick sätta händerna i under en "jordskola" på invigningsdagen. Foto: Angie Gray