På fredag rullar de självkörande bussarna genom Kista för sista gången. Foto: Linda Dahlin

Nu försvinner självkörande bussar från Kista

På fredag rullar de självkörande bussarna genom Kista för sista gången. – Försöket har överlag varit positivt, men vi är förvånade över hur många som stresstestat bussarna genom att hoppa framför dem för att se om de stannar, säger David Erixon, kommunikationschef, på Nobina.

  • Publicerad 12:45, 27 jun 2018

På fredag är sista dagen som de självkörande bussarna rullar i Kista. I sex månader har bussarna körts på prov mellan Kista galleria och Victoria Tower.

– Överlag har försöket varit positivt och vi har samlat på oss mycket kunskap, säger David Erixon, chef för public affairs och kommunikation, på Nobina.

”Många har hoppat framför bussarna”

Men bussarna har utsatts för flera prövningar.

– Vi är väldigt förvånade över hur många som har hoppat framför bussarna med vilje för att se om bussen stannat. Det har bussarna gjort, så tekniken fungerar, men det är förvånande.

Det har nu ingen statistik över hur ofta det hänt.

– Vi kommer att fördjupa analysen kring detta i samband med slutrapporten som bli färdig i höst.

Bussarna ska köra i Järfälla – inte i Kista

På fredag lämnar bussarna Kista och kommer istället att börja köra i Järfälla och Barkarbystaden. Där bussarna ska ingå i det ordinarie trafiknätet.

Varför permanentas självkörande bussar i Järfälla och inte i Kista?

– Barkarbystaden utgör en unik möjlighet att integrera bussarna i en ny miljö och gör dem till en del av kollektivtrafiken. Kista utgör en unik plats för tester och utveckling av ny teknik och var därför ett naturligt val för det första försöket av självkörande fordon.

Har ert beslut att inte fortsätta i Kista påverkats av att flera hoppat framför bussarna?

– Nej, det har det inte.