Nu försvinner containern på torget – men cykelfixaren i Bagarmossen blir kvar

Nu har tiden runnit ut för den populäre cykelreparatören på Bagarmossens torg. Containern som blivit en social knutpunkt ska väck. ”Men jag har hittat ett permanent ställe i Bagis och kör på”, avslöjar Joel Jansson.

  • Publicerad 09:52, 28 maj 2015

Det blir ett mikrobryggeri, ett kafé för cykelbud...

Nu på måndag den 1 juni går bygglovet ut och plåtlådan fraktas bort. Verkstaden är en tidsbegränsad lokal, del i Stockholmshems projekt Bagarmossen Smartup vars syfte är att generera lokalt företagande.

Men Joel Jansson tänker inte gå tillbaka till sitt förra jobb som personlig assistent.

– Jag ska flytta in hos Gamla Enskede lådcyklar några gator bort här. De har en liten skrubb jag får hyra. Jag bestämde mig för det bara precis alldeles nyss. Det blir ett mikrobryggeri, ett kafé för cykelbud... Nä, jag skämtar bara. Det blir en hål i väggenverkstad på heltid. Invigning redan under nationaldagshelgen, säger den skojfriske Joel Jansson.

Kompis hjälper till

Han är i full färd med att undersöka en blå herrcykel som fått något knas på växlarna. Brist på arbete har det inte varit de senaste två månaderna. Vännen Ida Karlsson, före detta Bagisbo, hjälper till i utbyte mot en grundläggande utbildning i mekande. För några veckor sedan kunde hon inte ens laga en punktering. Nu fixar hon det mesta.

Containern har snabbt blivit lite av en träffpunkt på en öde del av torget.

– Ja, jag är förvånad över det enormt positiva gensvaret från lokalborna. Det är inte så mycket att det är just en verkstad som att det händer något på platsen. Folk samlas här, snackar skit och tar en kopp kaffe. Det har varit asschyst, säger Joel Jansson, som själv bor i kvarteren.

Skön stämning

Enligt honom är det stämningen, att människor kommer till honom för att hänga, som gjort konceptet till en succé.

– Visst, det blir inte samma sak i den nya lokalen då det är mer avsides. Samtidigt kan det vara skönt. Vissa dagar har det varit lite påfrestande att alla som bara vill stanna och snacka verkligen kan göra det.

En som gör det just idag är Tobias Lind, Stockholmshems projektledare som styrt upp containern. I hans ögon har projektet varit en stormande framgång.

– Vi frågade folk vad som saknades här och många sa att de ville ha en cykelreparatör. Så mitt mål har varit att etablera en sådan i Bagarmossen – uppdraget slutfört! Det är kanon att Joel flyttar in med Gamla Enskede lådcyklar, tycker Tobias Lind.

Hur har er del sett ut i det här rent ekonomiskt?

– Vi har fixat container, bygglov, markupplåtelse, el och vatten. Sedan har Södermalmscykelfirman som anställt Joel hyrt av oss som vilken hyresgäst som helst.

Kommer container att komma tillbaka med nytt innehåll?

– Vi får se vad som händer framöver. Vi har en del visioner och idéer men inget är klappat och klart.

Läs även Delad hoj är dubbel glädje

Läs även "Snart går jag upp i rök"

Vad är Bagarmossen smartup?

Stockholmshem är ett kommunalt bostadsbolag med 25 000 bostäder och 3 000 lokaler. I Bagarmossen äger de 1 800 lägenheter.

De inledde projektet Bagarmossen smartup hösten 2014, och det ska pågå till december 2016.

Syftet är att utveckla områdets lokala kompetens på ett sätt som är hållbart socialt, ekologiskt och ekonomiskt. Cykelreparatören i en container på torget var ett sådant projekt.

Visa merVisa mindre