Plaskdammen i Kärrtorp gapar tom. I Högalidsparken fylldes den redan förra veckan. Foto: Mitt i

Nu föreslås tidigare öppning av plaskdammar

Plaskdammarna i Hammarby-Skarpnäck fylls inte med vatten förrän den 4 juli. På Södermalm fylls de redan i maj. Nu föreslås ändringar även i söderort.

  • Publicerad 12:14, 25 maj 2018

Som Lokaltidningen Mitt i Söderort tidigare berättat har stadsdelarna i södra Stockholm upphandlat att plaskdammarna ska vara öppna vecka 23 till 34.

Och att fylla dem med vatten tidigare vid långvariga tidiga värmeböljor är inte ett alternativ enligt Peter Melin, parkingenjör på Skarpnäcks stadsdelsförvaltning.

En plaskdamm är inte som ett vanligt badkar som man kan fylla upp. Det är mycket förberedelser som måste göras, som att rengöra och fylla på med klor och kolsyra. Och så måste man trimma in den så att klorhalten blir rätt så vi kan inte öppna bara för att vädret blir rätt. Det skulle bli alldeles för dyrt, sa han till Mitt i Söderort förra veckan.

Nu föreslås vädret styra öppningen

Men till nästa år kan det bli förändring. Nu föreslår Kristdemokraterna, Moderaterna och Liberalerna i Skarpnäcks stadsdelsnämnd att plaskdammarna ska fyllas på tidigare nästa år om vädret är bra.

Nu fylls de inte förrän skolan har tagit slut. Vi vill att förvaltningen lägger sin beredskap för att vattenfylla plaskdammarna tidigare än idag. Målgruppen för plaskdammarna är ändå inte skolbarnen. Min sexåriga dotter har i hög grad plaskat klart, säger Jonathan Lindgren, gruppledare för Kristdemokraterna i Skarpnäcks stadsdelsnämnd.

För föräldralediga med barn i koltåldern finns dock inte något samband med skolavslutningen som hålltid. Istället är det vädret som styr efterfrågan på en vattenfylld plaskdamm. Det finns därför anledning att efterlysa en ny princip att plaskdammarna hädanefter bör kunna färdigställas vid tjänligt väder” skriver de bland annat.

Skrivelsen har lämnats till stadsdelsförvaltningen för handläggning. 

Redan idag finns stadsdelar som väljer andra datum. På Södermalm fylldes plaskdammarna redan förra helgen.

–Vi har alltid haft vecka 21 som det datum när de ska vara vattenfyllda, så det ligger enligt planen, säger Mats Christenson, parkingenjör på Södermalm.

Plaskdammar och bad stängda trots värme