Nödvändiga reparationer. Sättningarna på nya läktaren på ena långsidan på Grimsta måste fixas akut under året för att inte förvärras och därmed äventyra Akropolis och Brommapojkarnas tävlingslicenser. Bild från mars 2018. Foto: Anna Z Ek

Nu förbereds renoveringen av nya läktaren på Grimsta IP

På grund av akuta renoveringar måste Akropolis IF:s och Brommapojkarna IF:s herrlag byta om i baracker under resten av året. De har nu kommit på plats på Grimsta IP.

  • Publicerad 16:03, 2 mar 2021

Läktarplatserna minskar, men exakt hur mycket har jag inget besked om i dag

Fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M) tog i slutet av förra året ett akut beslut om att bygga om läktarens bottenplatta och ta fram tillfälliga baracker på Grimsta IP.

Annars fanns risken att tävlingslicenserna för Akropolis och BP:s herrlag skulle ryka.

Allt flyttas in i bodarna

11 miljoner kronor har barackerna och arbetena inför reparationen kostat.

Läktaren för 87 miljoner på nya Grimsta måste repareras

Herrlagens omklädningsrum, förråd, ledarrum, pressrum, bortalagsrum, gym och sjukrum, ja, allt flyttas nu in från den omtalade 87-miljonersläktaren till modulerna.

Att läktaren sjunker och spricker beror enligt staden på grundvattensänkningar.

Skattebetalarna kan tvingas betala

Vems ansvaret är utreds. Men entreprenören bakom läktaren har gått i konkurs och det finns en risk att notan hamnar på skattebetalarna.

40 miljoner dyrare än beräknat

Den nya läktaren på Grimsta IP stod klar 2017 och byggdes för att uppfylla fotbollsförbundets krav på spel för superettan och allsvenskan.

Bygget skedde genom direktupphandlingen och kostnaden för staden landade på 87 miljoner kronor, vilket blev 40 miljoner kronor dyrare än beräknat. Detta efter att underlagen aldrig var kompletta vid upphandlingen.

Under 2020 upptäcktes att bottenplattan som hela nya läktaren vilar på drabbats av sättningar och sjunker ner. Detta gör att det bildas sprickor mellan väggarna och golven och att en ny konstruktion måste byggas akut.

Visa merVisa mindre

– Under mars månad kommer vi bättre kunna presentera tidsplanen, ansvarsfrågan och åtgärderna. Då behandlas genomförandebeslutet av fastighetsnämnden, säger fastighetskontorets kommunikationschef Linda Laine.

Vad väntas renoveringen kosta?

– Jag uttalar mig inte om ekonomin nu. Alla uppgifter om ekonomin kommer vara sekretessbelagda fram tills att projektet slutredovisas. Informationen ska inte påverka upphandlingarna, säger Linda Laine.

Grimsta IP blev 40 miljoner dyrare

Påverkas publikkapaciteten under renoveringen?

– Antalet läktarplatser minskar, men exakt med hur många har jag inget besked om i dag.

Den 11 april sparkar Akropolis IF igång säsongen hemma mot Brage i superettan. BP premiärspelar mot IF Karlstad i norrettan den 4 april, också det på Grimsta.