Foto: Sacharias Källdén

Nu förändras de sista "orörda" kvarteren på Södermalm

Ett burgarhak med mikrobärs öppnar. 200 bostäder, en stor mataffär och nya butikslokaler är på gång. Håller ”bakgatornas bakgata” på att bli en ”ny destination”? Häng med till Magnus Ladulåsgatan.

  • Publicerad 08:30, 18 mar 2017

Foto: Sacharias Källdén

Foto: Sacharias Källdén

"En så central gata på Söder ska inte dö klockan sex"

– Den här gatan är det sista som finns kvar av Knivsöder. Den är bortglömd, lite som Hornstull var innan lyftet. Det är betongigt och sirenerna hörs lite oftare här. För mig är det inget ont. Men en så central gata på Söder ska inte dö klockan sex. Precis som Skånegatan ändrades för 20 år sen behövs det fler nya ställen här som gör att det händer mer och blir ett uteliv.

Bosse Garcia, krögare som satsar på mikroöl och streetfood på Brewbar som öppnar den 25 mars.

Foto: Sacharias Källdén

Foto: Sacharias Källdén

"Skulle vara mysigt med något fik"

– Tråkig och trafikfylld. Alltid slaskig och deppiga hus. Inte så fräsch. Det skulle vara mysigt med något fik dit vi kunde gå efter skolan.

Saga Lindroth, som går på Magnus Ladulåsgatan varje dag på väg till och från skolan, med kompisen Annika Holmström.

Foto: Sacharias Källdén

Foto: Sacharias Källdén

"Snälla, låt gatan få vara som den är!"

– Den här gatan funkar excellente. Jag tycker inte att man ska försöka göra den mer ’attraktiv’. Snälla, låt gatan få vara som den är! Den här gatan ska vara lite säregen.

John Arthur Ekebert, som länge var hemlös har bott i två omgångar på hotellhemmet på Magnus Ladulsgatan. Han flyttade härifrån till en egen bostad i slutet av maj.

Foto: Sacharias Källdén

Foto: Sacharias Källdén

"Behövs fler sittplatser och lampor"

– Det är bra om det fräschas upp, det skulle vara fint med fler sittplatser för folk och bättre kvällsbelysning. Något som gör det mysigare.

Vivianne Tånneryd, 70 år, boende i området.

Foto: Sacharias Källdén

Foto: Sacharias Källdén

"Extremt spretig och levande"

– Det här är bakgatornas bakgata. Den är extremt spretig och levande. Lite trashig. Det är en dynamisk sammansättning av folk som bor här.

Magnus Wilhelmsson, 47, jobbar på Magnus Ladulåsgatan.

Här byggs det just nu 215 bostäder som ska stå klara 2019. Foto: Sacharias Källdén

Det här händer

Området runt Rosenlundsparken ska göras mer ”levande och innerstadslikt” med nya butiker, lokaler, bostäder och en uppfräschning av parken. Stadens vision är att skapa ”en ny destination på Södermalm.”

Totalt byggs det 215 bostäder i norra delen av parken, strax intill Magnus Ladulåsgatan. Det blir också förskola och lokaler i bottenplan på nya husen. Det ska vara klart 2019. 

I kvarteret Linjalens bottenvåning utmed Magnus Ladulåsgata ska en ny stor mataffär byggas. Planen har vunnit laga kraft. Det ska också bli mindre butikslokaler i huset. Stockholmshem vill börja bygga i höst, men planen kan bli ett fall för hyresnämnden.

Hotell Alexandra kommer att flytta. En del av hotellet ska bli 14 studentbostäder.

Visa merVisa mindre