"Jag har själv varit nära att bli påkörd", säger Inga-Lill Andersson. Foto: Lisa Bonnichsen

Nu flyttas cykelbanan – efter Inga-Lills idé

Cyklister och gående på samma ställe leder ofta till konflikt. Inga-Lill Andersson skickade in ett medborgarförslag – och nu ska cykelstråket vid Södra station flyttas.

  • Publicerad 15:58, 4 sep 2018

För knappt ett år sedan skickade Inga-Lill Andersson in ett medborgarförslag till trafikkontoret om att flytta cyklisterna på den övre delen av Södermalmsallén.

Vägen är en genomfartsled för cyklister som ska från Ringvägen till Rosenlundsgatan och Södra Station. Problemet är att det är trångt om plats. 

Uppstår lätt incidenter

Entréerna till bostadshusen är infällda i byggnaden, och har inget trappsteg utanför, vilket gör att de är svåra att upptäcka för cyklister.

– Jag har själv varit nära att bli påkörd, särskilt när man kommer i hög fart på cykel och cyklar närmast väggen. Det uppstår lätt incidenter mellan gående och cyklister här eftersom det är så trångt, säger Inga-Lilll Andersson.

Cyklister trängs med barnvagnar, köande till bussarna, gående och människor på uteserveringen. Foto: Lisa Bonnichsen

Och nu har hon fått gehör. Staden håller just nu på att bygga om, så att cyklisterna flyttas till den andra sidan av Södermalmsallén.

– Det här blir jättebra, så slipper vi gående trängas och bli omkörda av cyklister. Det passar också bra nu när Bröd och Salt tagit över lokalerna efter Rosenhof. De har byggt väggfasta soffor runt hörnan, som gör att det är trångt vid busshållplatsen, säger Inga-Lill Andersson.

Omläggningen kostar staden runt 700 000 kronor och ska vara klar under 2018.

Hit till andra sidan av Södermalmsallén flyttas cyklisterna. Foto: Lisa Bonnichsen