Bröder. Ali och Alaa Al Refai bor tillsammans i en etta i Vintertullen. Resten av familjen, föräldrarna och två yngre bröder, bor i Tyskland. De har flytt från Damaskus. Foto: Maja Brand

Nu flyttar nyanlända till Södermalm – bröderna Ali och Alaa är först in

Nu är det klart att ytterligare runt 150 bostäder i Vintertullen ska hyras ut till nyanlända. Bröderna Ali och Alaa Al Refai från Syrien är två av husets hyresgäster. Vi umgicks en stund med de nya Södermalmsborna.

  • Publicerad 11:30, 21 okt 2016

Eftermiddagsmörkret har hunnit sänka sig när 22-årige Ali Al Refai kommer hem från sin praktikplats som diskare på en krog i jätteköpcentrumet Mall of Scandinavia. Sen en månad tillbaka bor han i en etta i Vintertullen tillsammans med sin storebror, 26-årige Alaa Al Refai, som kommer in med matkassar en stund senare.

– Det är så vackert här i Skanstull. Jag trivs jättebra här, säger Ali.

LÄS MER: Här välkomnas Vintertullens nyanlända av söderborna

Han flydde och kom till Sverige för ett och ett halvt år sen från Damaskus. I våras fick han uppehållstillstånd. Föräldrarna och två yngre bröder bor i Düsseldorf.

– Jag har inte sett dem på flera år, men min bror var och hälsade på dem för en månad sen. Just nu blir det bara besök. Vi får se hur det blir i framtiden, säger Ali.

Fler nyanlända ska flytta in

Han och Alaa är två av de runt 100 nyanlända som flyttat in i Vintertullen, som dömts ut som vård- och omsorgsboende. Alla äldre har idag flyttat och runt 150 lägenheter i huset står tomma.

LÄS ÄVEN: Ytterligare hundra lägenheter på Södermalm blir bostäder för nyanlända

I veckan blev det klart att de resterande lediga bostäderna också ska hyras ut till nyanlända. När och hur många nya hyresgäster som flyttar in vet inte hyresvärden Stiftelsen Hotellhem (SHIS) ännu. Det beror lägenheternas skick och behovet av andra utrymmen så som tvättstugor.

Sex personer i en etta

Alla de nya hyresgästerna som har flyttat in i Vintertullen är inte nöjda med sitt boende. Det finns bara ettor och tvåor i huset och flera familjer upplever att de är trångbodda. En familj med två vuxna och fyra barn delar till exempel på en etta på 67 kvadratmeter.

– Visst kan det uppfattas som trångt men som alla känner till är det idag en stor brist på bostäder i Stockholm. Vi försöker hitta så bra boende som möjligt utifrån de förutsättningarna och detta är bland det bästa vi kan erbjuda just nu. Det innebär att det kan finnas situationer där det är trångbott, säger SHIS kommunikatör Joakim Ernström.

Vill snacka mer svenska

Lägenheten Ali och Alaa hyr är inte heller stor men den funkar, tycker de. På kvällarna träffar de sina vänner från Farsta, där de bodde tidigare, och Ali pluggar svenska och engelska.

För Alaa har det varit svårare att komma igång med språkstudierna. Han förlorade sitt ena öga i ett bombanfall i Damaskus och är har mycket dålig syn på det andra ögat.

– Jag vill verkligen börja studera men kan inte just nu. Först måste jag få hjälpmedel eftersom jag ser så lite, säger han.

Ali vet vad han behöver för att lära sig språket bättre.

– Jag vill träffa fler svenskar för att prata mer, men det är svårt att gå fram till folk, säger han.

LÄS ÄVEN: Äldreboende på Södermalm stängs - blir bostäder för nyanlända

Nytt liv. Ali Al Refai har en praktikplats och jobbar om dagarna. På kvällarna hänger han med kompisar och pluggar svenska och engelska. Foto: Maja Brand

20-tal barn börjar i förskolan

De nyanlända som hyr bostad i Vintertullen har fått uppehållstillstånd.

Nu går de vuxna på svenskundervisning, (SFI) och arbetsförmedlingen ansvarar för utbildning och praktik.

Ett 20-tal barn börjar förskolan. De får välja förskola och köa, precis som alla andra barn. Enligt stadsdelen har den kommunala förskolan möjlighet att ta emot dem.

Några barn har också börjat skolan på Södermalm. Staden har kartlagt var det finns lediga platser i stadsdelen och än så länge har det gått bra att få ut barnen i klasser.

Visa merVisa mindre