Mitt i Bromma träffar Malin Östling dagen efter att hon flyttat in i den splitter nya ettan, som hon lyckades knipa via Bostadsförmedlingen.

– Det är jättefint, över förväntan, säger 27-åringen.

Hon bor på fjärde våningen. Därifrån har hon perfekt utsikt över knattarna på Blackebergs bollplan och ser även bort mot Råcksta träsk.

Den biltunga Bergslagsvägen hörs inte alls in till lägenheten, kan hon glatt konstatera.

– Enda minuset är väl att balkongen är lite liten.

De nya husen består av totalt 134 modulbostäder. Bara ett stenkast – ja, faktiskt – härifrån kan man skåda ett liknande kvarter: längs med Råckstavägen, där två Snabba hus uppfördes 2019.

Ska underlätta för unga

Emma Ringqvist är förbundsordförande i den ideella organisationen Jagvillhabostad.nu, som tagit initiativet till konceptet. Hon anser att projektet slagit hål på en myt om att det inte går att bygga billigt.

– Bostäderna är byggda i hållbar kvalitet och hög standard och fortfarande har man fått en förhållandevis låg hyra. Det har varit jätteviktigt för många unga.

De första Snabba husen smackades upp 2016 i Västberga. Det året stod dessa 280 lägenheter för 67 procent av all nybyggnation för ungdomar i Stockholm, säger Emma Ringqvist och konstaterar att bostadsläget för unga alltjämt är svårt.

Hon hoppas att politiken framöver ska fokusera mer på bostäder utifrån behov än som investeringsobjekt.

– Det är ganska kul att de senaste husen har kommit till i Bromma, i områden som har väldigt mycket småhus och personer med stark ekonomi. Då är det jättepassande att det är lite blandad bebyggelse med hyresrätter för unga.

Grannar kritiska

Alla är inte lika glada. Boende i Norra Ängby har i flera omgångar överklagat bygglovet då de har tyckt att huskropparna varit för höga och att trafiken riskerar att öka i bostadsområdet. Än mer känslor blev det när grävskoporna satte i gång på Bergslagsvägen redan innan juristerna hunnit ge bygget sin välsignelse.

https://www.mitti.se/nyheter/byggstart-for-snabba-hus-i-angby-trots-grannstrid/lmtam!7703499/

Väldigt tråkigt, tycker Emma Ringqvist om kritiken.

– Man får inse att det finns en problematik i Stockholm med bostadsbrist, speciellt för unga. Man måste göra plats för dem och inte bara tänka att man vill ha det på sitt eget sätt.

För Malin Östling innebär den nya lyan ytterligare en möjlighet: att få fortsätta bo i området hon vuxit upp i.

Något som även pappa Leif gläds åt.

– Det är väl trevligt. Och så är jag väldigt glad för att hon fått en lägenhet, det känns bra.

https://www.mitti.se/nyheter/domstol-ger-svenska-bostader-ratt-far-bygga-snabba-hus/lmtfq!8733493/