Småbarnsfamiljen Hatzigeorgiou är Haga norras första invånare. Foto: Claudio Britos

Nu flyttar första familjerna in i "Solnas Paris"

Trots läget vid E4 och Frösundaleden vill arkitekterna bakom Haga norra skapa mysig kvarterskänsla och småstadsliv med inspiration från Köpenhamn och Paris. Familjen Hatzigeorgiou är stadsdelens första invånare.

  • Publicerad 06:15, 27 sep 2021

Vi älskar att vara mitt i smeten, se staden växa fram

Jimmy och Magdalena Hatzigeorgiou stormtrivs redan.

Medan andra kanske ser en byggarbetsplats – eller snarare en jättegrop – utanför köksfönstret, fantiserar paret om sina framtida hemkvarter.

– Jag älskar den här utsikten. Det är nästan svårt att smälta att vi kommer att få se ett helt nytt område växa fram här. Med allt som händer blir det aldrig långtråkigt. Som att vara på bio varje dag! säger Jimmy.

För ett par veckor sedan flyttade de in med sonen Matteo i Haga norras först färdigställda bostadshus som ligger ovanpå Bilias nya showroom.

Lillebror är på väg, så det blev en fyrarummare till den växande familjen,

– Vi var först in, men nu ser vi att det börjar lysa i en del fönster, säger Magdalena.

Nyinflyttade. Jimmy och Magdalena Hatzigeorgiou i sin nya fyra i Haga norra. Båda ser fram emot att se sina hemkvarter växa fram och hoppas på mysigt kvartershäng med sonen Matteo, 4, och lillebror i magen. Foto: Claudio Britos

2 000 grannar

Många grannar blir det, runt 2 000 stycken när stadsdelen är fullt utbyggd. Det är några år fram i tiden men det är inget som stör familjen, tvärtom.

– Vi flyttade hit från Arenastaden. Har man bott på taket på Mall of Scandinavia så är man van vid liv. Vi älskar att vara mitt i smeten, se staden växa fram. Vill man höra fågelkvitter och ha det helt lugnt ska man nog bo på en annan plats än i Solnas hjärta, säger Jimmy.

– Moderna fönster är väldigt bra isolerade också, tillägger Magdalena.

Hon är Solnabo sen alltid och tandläkare. Jimmy är restaurangägare med hemmaplan på Östermalm. Han tilltalas av visionerna för Norra Haga, med en arkitektur som han anser påminner om innerstadens.

Torgliv. Visionsbild över Matildatorget, som egentligen blir en gata och anläggs utmed kontorsbyggnaderna vid Frösundaleden. Foto: Brabo/Fabege

– Det är inspirerat av sekelskiftet, gammalt men modernt. Jag är väldigt förtjust i det tänket. Det känns som Paris eller Milano. Genuint på något sätt, säger Jimmy och får medhåll.

– Precis, vi vill hellre ha småskaligt än kedjor. Eftersom vi är småbarnsföräldrar hoppas vi på ett mysigt bageri som öppnar tidigt, lekparker och trevliga kvarterskrogar. Utöver några bra ställen i Råsunda tycker jag att det saknas i Solna – restauranger som gör att man inte behöver åka in till stan, säger Magdalena.

Ratade Dallasskrapan

I jakten på nytt boende spanade paret på andra nyproduktionsprojekt i Råsunda och Dallasskrapan. Men att få se en stadsdel växa fram från första parkett vid köksbordet, gjorde valet givet.

– Det känns helt rätt. Jag tror absolut vi kommer att bo här i tio år, säger Jimmy.

Ätbart. En matgränd föreslås levandegöra området på kvällarna. Foto: Brabo/Fabege

Vem var Mathilda?

Frösunda var på medeltiden en av Solnas största byar.

Med Haga Norra får Solna flera nya gator och torg vilka fått sina namn från personer med koppling till området runt gården Stora Frösunda.

Wijnbladsparken Löjtnant Adolf Fredrik Wijnblad var en driftig jordbrukare osom lät anlägga flera byggnader, bland annat ett värdshus. Tvingades sälja gården 1806 på grund av ekonomiska svårigheter.

Mathildatorget Mathilda d’Orozco var en svenskspansk sångare och adelsdam som bodde här med sina barn och maken tillika godsägaren Josias Montgomery Cederhielm fram till 1825.

Sylvangatan Familjen Sylvan köpte Stora Frösunda kring 1850 och gav det en rejäl upprustning. Pappan Tage var borgmästare i Ystad och Solnagården en av hans många egendomar.

Källa: Solna stad

Visa merVisa mindre