Bakgrunden till Hemgårdens sorti är byggprojektet Archimedes i Mariehäll. Runt 770 bostäder ska det bli, men då måste den kulturskyddade 1800-talsvillan maka på sig.

Byggplanerna har emellertid dragit ut på tiden. Det har gjort situationen oviss för kaféets ägare Elisabeth och Tony Skyllerstedt.

– Vi är ganska trötta på kontrakten som har varit de senaste två åren. De har blivit korta och med kort varsel, så det har varit ganska stökigt, säger Elisabeth.

Nu har hon och Tony fixat en ny lokal på Gårdsfogdevägen. Där planerar de att slå upp portarna den 6 april.

"Lite vemodigt"

Den nya kaféadressen är blott ett par hundra meter från Gula villan, där Hemgården huserat sedan sextiotalet.

– Det är lite vemodigt. Det kommer att kännas jättekonstigt att köra förbi huset, det är alldeles i närheten så vi kommer att se det ett tag till, säger Elisabeth.

Men hur det ska gå för den grönklassade sekelskiftesvillan är ännu ett mysterium.

I ett mejl till Mitt i Bromma skriver exploateringskontoret att de håller på att ta fram en fördjupad analys kring alternativet att flytta villan, men att en sådan inte är klar än.

"Utgångspunkten är att villan måste rivas för att ge plats åt nya bostäder enligt tidigare beslut i kommunfullmäktige", fortsätter de. "Så något definitivt besked kring vad som kommer hända med villan är litet för tidigt att ge just nu."

https://www.mitti.se/nyheter/har-serverat-kaffe-i-30-ar-tvingas-flytta/lmrbi!3029701/