Förlossning och BB i samma rum på NKS. Louise Nordström och Ulrika Nordenback visar. Foto: Stefan Källstigen

Nu flyttar akuten, intensiven och BB in på NKS

Nu går sista flyttlasset. Följ med in och titta på de nya supermoderna lokalerna på Nya Karolinska sjukhuset.

  • Publicerad 04:55, 27 okt 2018

Nu går sista flyttlasset från Gamla Karolinska till Nya Karolinska sjukhuset i Solna.

Det är intensivakuten och förlossningen samt operationsavdelningar, kärlkirurgi, och ett antal vårdavdelningar som ortopedi, cancervård och intensivvård som nu är de sista att ta sina nya lokaler i besittning.

På söndag ska det ske. Inför flytten har verksamheterna dragit ner, och många patienter har fått vård på Karolinska i Huddinge i stället, men ett 90-tal inneliggande patienter ska rullas över.

Får föda i universalrum

För födande kvinnor väntar en modern förlossningsavdelning med 24 så kallade universalrum. Men de flyttas inte under pågående förlossning.

– De får föda klart först! säger Louise Nordström, barnmorska.

Förlossning och eftervård blir en helhet, och man jobbar med kvinnan hela vägen, vilket är bra för kvinnan, och för personalen, menar Louise Nordström, barnmorska.

Rummen fungerar både för gravida kvinnor med komplikationer, för själva förlossningen och för eftervård. Kvinnorna behöver alltså inte flytta från förlossning till BB.

Och om något tillstöter behöver ingen uppleva skräcken att barnmorskan tar barnet och rusar iväg. All utrustning för insatser finns på rummet.

Akut för de sjukaste

På söndag klockan 06 öppnar även den nya intensivakuten. I våras fick Karolinskas akut sitt nya uppdrag, att ta hand om färre patienter, men i stället bara de som är svårast sjuka eller skadade.

Nu lämnar de slutligen Gamla Karolinska och flyttar in vägg i vägg med barnakuten som redan huserar i NKS.

Hit till intensivakutens traumarum förs de som kommer in med ambulans.

Vid en pressträff på torsdagen visades de nya lokalerna upp: Vid ambulanshallen ett stort traumarum, längre in fem rymliga akutrum plus två dubbelrum.

Vi slipper köra patienter flera hundra meter i kulvertar

Annikki Beckman

Dessutom åtta vårdplatser för patienter som väntar på provsvar eller ytterligare insatser, med egen toa. Inga draperier!

– Och vi har röntgen, och vi slipper köra patienter flera hundra meter i kulvertar, säger Annikki Beckman, akutsjuksköterska.

NKS helikopterplatta är stor nog att klara två helikoptrar.

Varje dag flygs 5-6 patienter in med helikopter. På 14:e våningen, på Nya Karolinskas tak, finns en landningsplats för två helikoptrar.

– Vi har sett fram emot den här flytten i flera år. Det blir ett positivt lyft, säger Annikki Beckman.

En ny magnetkamera visades upp på en pressvisning inför sista flytten in i NKS. Foto: Stefan Källstigen

 

Annikki Beckman gläntar på dörren till ett av akutrummen på NKS. Foto: Stefan Källstigen