Nu firar Finland 100 år

I Finska butiken i Hötorgshallen som drivs av familjen Stobin är det full rulle inför Finlands 100-årsjubileum. Ett besök hos dem är självklart när Lokaltidningen Mitt i gick på jakt efter Finland i Stockholm. I Botkyrka och Salem har var tionde person anknytning till Finland.

  • Publicerad 12:00, 5 dec 2017

I Botkyrka, Haninge, Huddinge, Salem och Tyresö har runt 10 procent av innevånarna anknytning till Finland. På onsdag kväll ställer många många blå-vita ljus i fönstren. Ljusen är en viktig del när den finska nationen firar att det är 100 år sedan landet blev självständigt och nationen bröt sig loss från det ryska styret.

Kom som krigsbarn

Redan tidig medeltid bodde det finländare i Stockholm och Gamla Stan. Familjen Stobins vara i Sverige är dock en typisk 1900-tals historia.

– Min mor kom hit som krigsbarn, berättar Marjatta Stobin.

Men mor Helena återvände tillbaka till Finland. På 60-talet kom hon tillbaka till Sverige som arbetskraftsinvandrare – nu med maken Olavi och fyraåriga Marjatta. Till slut blev det Stockholm och jobb på Scania-Vabis i Södertälje för föräldrarna.

Säljer finska maten

Matbutiken i Hötorgshallen har familjen Stobin drivit i fem år. Här finns över 250 finska produkter. Och inför självständighetsdagen är det rusning.

Foto: Pekka Pääkkö

– Firandet är stort. Många kommer att göra det festligt. Men folk kommer att äta det de känner för. Av förhandsbeställningarna att döma kommer vi att sälja massor av piroger, och vi har också pepparkakor som är formade som den finländska kartan, säger Marjattas dotter Elisa Stobin.

Piroger i stora lass

Men även en vanlig dag säljer de hundratals med piroger. En annan storsäljare är rågbrödet med hårt skal som även går hem hos svenska kunder, och korven nakkimakkara. Till julbordet finns andra måsten.

En klassiker. Foto: Pekka Pääkkö

– Det viktigaste är nästan lådorna. Till exempel morotslåda, potatislåda och kålrotslåda. Men också leverlådan som säljs året runt, säger Elisa.

Mormödrar för traditionerna vidare

Butiken i Hötorgshallen fyller en funktion som traditionsbärare.

– Många finnar som bor här i Stockhom är väldigt duktiga på att föra traditionerna vidare. Det kommer hit mormödrar med sina barnbarn och berättar vad olika saker är för något. Sedan börjar barnbarnen handla här.

”Anknytning till mycket”

Marjatta jobbar annars med guidning i Stockholm.

– Det finns finsk anknytning till mycket och många platser i Stockholm, säger hon.

Här hittar du Finland i Stockholm

FINSKA FOLKNÖJEN

Ett besök i den finska kulturen inbegriper naturligtvis ett avslappnande hett besök i en bastu. I Finlandshuset i city går det att hyra bastu som också har konferensbord. Bastu finns på flera platser, bland annat på sjön Drevviken i Trollbäcken i Tyresö som har bastu som flyter på en flotte.

Bastun på sjön Drevviken. Foto: A Nilsson.

Karaoken är ett annat folknöje som finländare sjunger runt om i Stockholm. Det blir finsk karaokekväll på Oak i Hallunda 9 december, till Wikibar i Brandbergen kommer många som sjunger på finska, karaokekvällar arrangeras även på olika platser i Huddinge och på Kvarnhjulet i Tyresö.

Karaokeklubben Finskt disco är sentida succé på Stockholmshimlen.

Från Tumba kommer Antti Naukkarinen som vunnit finska karaokemästerskapen. Foto: Privat.

FINSKA DESIGNEN

Finsk design står högt i kurs. På Länna Möbler i Huddinge finns en av Stockholms bästa sorteringar av möbler från Artek, bland annat designade av Alvar Aalto. Marimekko har en egen butik för textil och kläder vid Norrmalmstorg och glas och porslin från Iittala går att hitta i var och varannan butik.

Stol designade av Alvar Aalto på 30-talet. Foto: Aino Huovio

FINSKA KYRKAN

Ligger mitt emot slottet och har varit finska församlingens sedan 1725.

Finska kyrkan i Gamla Stan.

HISTORISKA PLATSER

Georg Carl Von Döbeln var generalen som 1809 med beklagande ord meddelade den finska hären på svensk mark att Sverige släppt Finland till Ryssland. Dessförinnan var han krigshjälte som slagits mot ryssarna vid Savolax regemente. Ett ryskt skott träffade honom i pannan men studsade ut igen. Sedan den dagen bar han alltid ett svart pannband som skydd vilket också blev hans kännetecken. Georg Carl Von Döbelns grav finns på Johannes kyrkogård i Vasastan

På Skeppsbron 28 finns ett minnesmärke för de 70 000 finska barn som evakuerades till Sverige åren 1939-1945. Många steg i land vid Skeppsbron.

På Själagårdsgatan i Gamla Stan finns ett minnesmärke. Här i Gustav Vasas tryckeri trycktes den första boken någonsin på finska.

Foto: Raphael Saulus/Wikimedia

Till minne. Vid Skeppsbron 28 fanns den centrala mottagningsbyrån för krigsbarn från Finland. Foto: Anders Björklund.

SKOLORNA

Det går att hitta flera skolor med finsk profil. I Botkyrka finns sedan länge Sverigefinska skolan,  I Haninge startade i höstas en Sverigefinsk grundskola, I Huddinge finns förskola.

Sverigefinska skolan i Tumba.

Fakta

Här kan du fira självständigheten

Öppet hus

Finlandsinstitutet har öppet hus med bland annat videohälsning från president Sauli Niinistö, tårtbjudning, filmvisning och konstguidning.

Finlandsinstitutet, Snickarbacken 4, Stockholm,  kl 12-16 den 6 december.

Fest: Finland 1917

Utestället Under Bron ställer till med partaj med anledning av jubileumet. Konst, film och musik med finsk förankring.

Under Bron, Hammarby Slussväg 2, Skanstull. Klockan 19-03 den 6 december.

Botkyrka

Jubileumskonserten ”100 års sånger till Finland” med finska artisterna Ilka Vaino, Janus Hanski och Kulkurri Vällo Jammi som är bor till Karritapios. Dessutom Botkyrkas egen sångkung Anti Naukarinen.

Tumbascenen, 8 december klockan 18.30.

Tyresö

Finska storfilmen Okänd Soldat har premiär på Bio Forellen den 6 december.

Visa merVisa mindre

Fakta

Historiska årtal

1543: Den första boken någonsin på finska trycks i Gustav Vasas tryckeri på Själagårdsgatan i Stockholm.

1600-talet: Finnar är ett centralt inslag i Stockholms gatubild. Många jobbade som fiskare, med sjöfart eller på byggen.

1809: Sverige förlorar Finland till Ryssland.

1917: Finland blir självständigt.

1925: Idrottstävlingen Finnkampen startar. Vartannat år på stadion.

1939-1944: ”Finlands sak är vår”. Kampanjen mot Sovjets invasion resulterar i 10 000 frivilliga. Utöver detta ställde Sverige upp med bland annat medicinsk hjälp. 70 000 finländska krigsbarn kommer till Sverige för att tas om hand i familjer. Många av dem kom först till Skeppsbron.

Fyra finska krigsbarn på en mottagningsbyrå 1939. Foto: Okänd/Aftonbladet

616 finländska barn anlände med båt till Stockholm 1 februari 1942 efter sju dygn till havs. Foto: Okänd/Aftonbladet

1960-70-talet: Stor arbetskraftsinvandring från Finland. Stora företag som Alfa Laval i Tumba åker på värvningsresa till Finland. Rifa i Tyresö är ett annat företag som får mycket arbetskraft från Finland.

1983: Mark Levengood flyttar till Stockholm.

1998: Svenska företaget Stora och finländska Enso går samman.

2017: Jättebanken Nordea flyttar huvudkontoret till Helsingfors.

Visa merVisa mindre

Fakta

Så många finländare bor här

Botkyrka

Andel med finsk anknytning: 9,8 procent

Innevånare: 8 865 personer

Haninge

Andel med finsk anknytning: 11,7 procent

Innevånare: 10 027

Huddinge 

Andel med finsk anknytning: 9,4 procent

Innevånare: 10 144 personer

Salem

Andel med finsk anknytning: 12,4 procent

Innevånare: 2 053

Tyresö

Andel med finsk anknytning: 12,2 procent

Innevånare: 5 729

Källa: SCB
Visa merVisa mindre