Eget tempo. Valdemar Zetterberg, 10 år, hör till de yngre utövarna av mountainbike downhill, terrängcykel nedför. Foto: Mikael Andersson

Nu finns slingor för terrängcykling vid Ekebyhovsbacken

Är du cyklist på Mälaröarna behöver du inte längre nöja dig med plana asfalts- och grusvägar. Nu kan du ge dig ut i skogen med hojen och betvinga naturen.

  • Publicerad 16:03, 12 aug 2022

Man orkar vardagen mycket bättre, man får leka av sig lite.

Blåmålade snöslungor står på rad. En varm vind blåser. Skidpisterna ligger öde. Här i Ekebyhovsbacken i Ekerö härskar ännu sommaren.

Duns.

En cyklist kommer susande ned för den kurviga delen av terrängslingan.

Ordet "duns" kan möjligen beskriva ljudet av cykeldäck som landar på en brant sluttande skogsstig efter en lufttur över ett hinder.

Fartglädje. Malin Zetterberg har fullt fokus när hon far ned för en av branterna vid Ekebyhovsbacken med sin mountainbike, terrängcykel. Foto: Mikael Andersson

Cykelfrälsta. Johan Wagreus, Sven Wesley Jonas Schöld Sareld, Valdemar Zetterberg, Jens Zetterberg, Melker Zetterberg och Malin Zetterberg. Foto: Mikael Andersson

Engagemang

Just på den här platsen är marklutningen enligt cyklisterna mellan fyra och fem procent, i så fall som ett brant tak.

Den brant sluttande terrängen har visat sig lämpad för fler aktiviteter än skidåkning.

Sedan drygt ett år tillbaka har några cyklister engagerat sig för att ställa i ordning slingor för terrängcykling i omgivningarna kring Ekebyhovsbacken, något Mitt i skrivit om tidigare.

Slingorna har delvis anlagts redan för flera år sedan men har fallit i träda. Sven Wesley, ordförande i föreningen Ekerö MTB, säger att föreningens medlemmar nu förbättrar och bygger ut slingorna.

– Just nu jobbar vi med att få i ordning spåren.

Att anlägga slingorna har krävt visst förarbete. Våren 2021 påbörjade föreningen arbetet med att söka behövliga tillstånd av kommunen och markägare.

Krav. För att kunna njuta av farten nedför krävs att cyklisterna först tar sig uppför. Foto: Mikael Andersson

Förberedelser. Att ge sig ut i terrängen på cykel kräver vissa skydd. Foto: Mikael Andersson

Lockat folk på kort tid

I oktober samma år hade förberedelserna kommit så långt att föreningen bjöd in allmänheten att bli medlemmar.

Redan under första veckan anslöt hundra medlemmar, enligt Sven Wesley.

Nu är ambitionen att lära de som vill att ta sig fram i terrängen på cykel.

– Planen är att köra en eller ett par träningsgrupper för vuxna, säger Wesley.

Krävs det att man är vältränad?

– Nej, man gör det på sin egen nivå. Du kan vara från helt grön till SM-nivå.

En cyklist kommer susande ned för backen.

På den här delen är slingan s-formad och ett gupp har byggts upp som cyklisterna kan göra ett hopp över för att landa längre ned i backen. Där har en grusvall byggts upp vid sidan av stigen så att cyklisten kan ta ut svängen ordentligt i kurvan, utan att behöva tappa fart eller braka ut i skogen.

I det här fallet susar cyklisten vidare och avslutar med att i hög fart fara upp för en hög jordramp och göra en elegant luftfärd. Med en duns landar han en bit längre bort, på en intilliggande äng med högt gräs, slutet på slingan.

Hur känns det att hoppa med cykeln på rampen?

– I början var det mycket skräck innan man hade kollen. När man vet vad som väntar är det en frihetskänsla, en kittlande känsla, säger cyklisten Jonas Schöld Sareld.

Han låter förstå att han gillar terrängcykling.

– Man orkar vardagen mycket bättre, man får leka av sig lite.

Slingrigt värre

Ekerö MTB har i dag tre slingor vid Ekebyhovbacken som kräver olika mycket av en cyklist på terrängcykel för att ta sig fram på. Backarna är öppna för allmänheten.

En slinga består av brant sluttande backar och hoppgupp.

En slinga är kuperad och beskrivs av cyklisterna som en "knixig" bana att ta sig fram på.

En slinga är tänkt för barn och unga.

Fler slingor planeras.

Visa merVisa mindre

Slingor. Cyklisterna kan välja mellan olika slingor, alla med sina respektive svårigheter Foto: Mikael Andersson

Så tycker folk om att bo på Mälaröarna

Nyheter Kommuninvånarna har sagt sitt i enkät Drygt 2 000 Mälaröbor har sagt sitt om hur det är att bo i kommunen. De absolut flesta trivs och vill bo kvar i flera år. Men stor förbättringspotential lyfts i flera områden.tisdag 4/10 11:53

Ödesveckor väntar för trattkantarellen på öarna

Nyheter Intensivt regn ställer till det Några sorter kom tidig i år. Men Mälaröarnas svampplockare kan behöva passa på om de gör några fynd. Vill vädergudarna annat kan det bli ont om svamp resten av hösten.måndag 3/10 17:01

Väktarnas nya uppgift: Släcka lampor

Nyheter Så ska det sparas på el i Stockholm För att klara av elkrisen i Stockholm i vinter ska ett paket av olika lösningar sättas in. Bland annat får väktare till uppgift att hålla koll på lampor som är tända i onödan.måndag 3/10 8:43