PARAHOCKEY. Nu finns det även möjlighet att spela parahockey i Vallentuna. Foto: Vallentuna Hockey

Nu finns paraishockey i Vallentuna

Nu finns även sittande paraishockey inom Vallentuna Hockey. Tidigare har de som velat spela fått åka ända till Nacka för att träna.

  • Publicerad 12:00, 16 sep 2020

Nu när vi har paraishockey är vi verkligen en förening för alla.

– Vi har alltid sagt att vi ska finnas till för alla. Nu när vi har paraishockey är vi verkligen en förening för alla, säger Pontus Lundqvist, ungdomsansvarig i Vallentuna Hockey.

Tanken att starta sittande paraishockey, även kallat kälkhockey, kom från en förälder som hade ett av sina barn i Nacka HI. Det var den enda föreningen som fram till förra året erbjöd paraishockey i Stockholmsdistriktet.

– Nu kan vi välkomna ytterligare en målgrupp som vi inte kunnat aktivera tidigare och låta dem ta plats i vår förening, säger han.

Han pekar på föreningens bredd, från ungdomsverksamheten med flick- och pojklag i alla åldrar, vidare upp till junior och A-lag, samt veteranlag för både damer och herrar.

– Plus nu parahockeyn där personer med fysiska funktionsnedsättningar också kan vara aktiva hos oss. Den bredden är vi stolta över, säger Pontus Lundqvist.

Anpassningar i ishallen

– Vi lyfte frågan med kommunen eftersom det skulle krävas en del anpassningar i ishallen. Sedan startade vi en process med RF-SISU Stockholm, Vallentuna kommun, Stockholms Ishockeyförbund och Parasport Stockholm. Detta var våren 2019 och redan förra hösten hade vi den första gruppen, säger Pontus Lundqvist.

Att få fram utrustningen var inte helt enkelt. Allt fanns inte i Sverige så kälkarna fick beställas från Kanada.

Sju deltagare direkt

Redan på de första träningarna var det sju deltagare.

– Kort därefter var det tio spelare på träningarna, från en åttaåring till landslagskaptenen och en 50-åring. Inom paraishockeyn möts man ofta över generationsgränserna, det är häftigt, säger Pontus Lundqvist.

Genom att kommunen anpassat ishallen och lokalerna kan de i laget klara sig mycket på egen hand.

– Det är något som är viktigt för oss. Det ska finnas ramper ut på isen och in i omklädningsrummet. Allt detta funkar, kommunen har gjort ett kanonjobb att ordna detta så snabbt. Just nu jobbar vi med ett nytt förråd och ett omklädningsrum som är bättre anpassat.  

UTRUSTNING. Att få fram utrustningen var inte helt enkelt. Allt fanns inte i Sverige så kälkarna till parahockeyn fick beställas från Kanada. Foto: Vallentuna Hockey