Nu finns covidsäkra träffar utomhus för Sollentunas seniorer

Träffpunkterna för kommunens äldre har varit stängda i nära sex månader på grund av pandemin, och så lär det förbli ett tag till. Men från i dag, den 7 september, startar i alla fall vissa aktiviteter för äldre i mindre grupper utomhus.

  • Publicerad 15:53, 7 sep 2020

– Med individens bästa i fokus och i nära samarbete med våra utförare möjliggör vi nu trygga mötesplatser där sociala kontakter och relationer kan återupptas utifrån de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten ger, säger Pia Bornevi, chef för vård- och omsorgskontoret.

Varje vardag

Lokaltidningen Mitt i har tidigare skrivit om äldre som har tagit egna initiativ och träffats utomhus under sommaren. De undrade varför Sollentuna inte hade några coronasäkra seniorträffar utomhus så som en rad andra kommuner i norrort.

Här fixar Malmgårdens kvinnor egna träffar med kort och fika

Nu sker det alltså till slut. Solom anordnar utomhusaktiviteter varje vardag, med start i dag. Alla aktiviteter sker i mindre grupper och utgår från Malmgården på Malmvägen 12, med samlingspunkt i Malmparken.

Kör oavsett väder

Aktiviteterna genomförs oavsett väder och så här ser veckoschemat ut:

Måndagar – stavgång klockan 10 och 13.

Tisdagar – frågesport klockan 10 och 13.

Onsdagar – boule klockan 10 och 13.

Torsdagar – gympa klockan 10 och 13.

Fredagar – ljugarbänk med avstånd och medhavd fika, klockan 10 och 13.

På grund av smittorisken kommer det att vara ett tak på tio personer per aktivitet så det krävs föranmälan dagen innan via telefon 08-128 242 22.

Digitala träffar också

Anhörigstödet i kommunen kommer att erbjuda samtalsgrupper med begränsat antal deltagare i stora lokaler med goda möjligheter att hålla avstånd.

Dagverksamhet för äldre bedrivs i begränsad omfattning i hemmet och planering pågår för att kunna öppna bredare.

Därutöver erbjuder Solom digitala lösningar för seniorer så som fikaträffar på telefon – så kallade fikaringar – och träffar med bland annat frågesport via Skype.

Skypeträffar och fikaringar för Sollentunas seniorer

Solstrålen har öppnat

Även vuxna personer med funktionsnedsättning har saknat sina träffpunkter under pandemin, men nu har Solstrålen öppnat med anpassad verksamhet och med en stor del av verksamheten utomhus.

Daglig verksamhet för personer med funktionsnedsättning har öppnats stegvis sedan början av sommaren och från den 21 september ska alla verksamheter vara öppna.

Håll avstånd och tvätta händer

– Det finns en vilja hos många Sollentunabor att återvända till en mer normal situation, med de sysselsättningar och det sociala umgänge som vi är vana vid. Med öppningen av de här verksamheterna hoppas vi till viss del kunna tillgodose det behovet på ett säkert sätt, med minimerad risk för virusspridning, säger Anna-Lena Johansson (L), vård- och omsorgsnämndens ordförande.

Alla som deltar i Sollentuna kommuns verksamheter ska vara friska och utan symptom. Deltagare behöver respektera och följa de restriktioner som finns, det vill säga att hålla avstånd och att tvätta händerna länge och ofta.

Fira kvinnodagen med fem modiga pionjärer

Nyheter "Förändring är möjlig, låt dig inspireras" I kampen för en jämlikare värld presenteras utställningen ”Sveriges Kvinnliga pionjärer” på Internationella Kvinnodagen, den 8 mars, i en utställning på flera platser i Sollentuna.tisdag 2/3 12:15

Coronasmittans tredje våg är här

Nyheter Smittan har tagit ny fart Smittan ökar så pass snabbt att man kan tala om en tredje våg. Det menar Region Stockholms tillförordnade chef Johan Bratt i en intervju i SVT.tisdag 2/3 11:35