Vinnare. Anita Linck lyser upp när det vankas canastaspel och är bland de första på plats i PRO-stugan denna måndag. Hon får en bra start på spelronden. Foto: Stefan Källstigen

Nu får västerorts äldre handla igen

Efter sju månader med tuffa restriktioner har västerorts äldre fått samma pandemiregler som alla andra. "Äntligen får jag gå och handla själv igen. Det var det första jag sade till mina barn", säger Ingegerd Nordbäck, 78.

  • Publicerad 18:00, 27 okt 2020

Ut och rör på er, börja leva. Men håll behörigt avstånd.

I torsdags morse kom beskedet – coronarestriktionerna för personer över 70 år och andra riskgrupper hävs. I stället råder nu samma regler för alla – håll avstånd och håll dig hemma om du är sjuk.

Flera äldre har reagerat på restriktionerna som kom 16 mars och menar att äldre pekats ut som sköra och oförmögna att ta eget ansvar. I PRO Vällingbys stuga håller de med.

– Jag tror faktiskt att vi 70-plussare varit bäst i hela samhället på att följa restriktionerna. Det är inte vi som drar iväg och dansar. Nu får vi känna oss som alla andra igen, säger Anita Linck, 79, från Kälvesta.

Tuff tid. Greta Bäckström, Britt-Marie Lindell, Anita Linck och Ingegerd Nordbäck på PRO Vällingby blickar tillbaka på en speciell vår och sommar. "När vi ses försöker vi medvetet prata om allt förutom pandemin", säger Ingegerd Nordbäck. Foto: Stefan Källstigen

Hon tillbringar måndagen efter att restriktionerna hävts i PRO Vällingbys stuga, tillsammans med ett gäng damer.

Ingegerd Nordbäck som bor precis norr om Vällingby centrum säger att det varit en "hemsk tid."

– Jag fick inte träffa någon i början. Mina barn sade åt mig att jag fick gå ner hit till Solursparken och tillbaka, inte mer. Sedan kom vi på att vi kunde träffas här och äta mat utomhus. Men det här året har tagit väldigt hårt på psyket, säger hon.

Ingen av dem har åkt kollektivt sedan i mars. Flera har inte besökt en matbutik sedan i våras.

1,6 miljoner över 70 år

Men de har ordnat grillkvällar, surströmmingskvällar och kräftskiva utanför stugan. Spelat lite boule, schack och kortspel.

– Oj, en röding, den tackar jag för!

Anita Linck får jackpott vid bordet. Canastaspelet började de med under pandemin.

– Det är den bästa hjärngympan du kan tänka dig. Ibland spelar vi hela dagarna, säger Anita.

I Sverige finns drygt 1,6 miljoner personer över 70 år som kan blicka tillbaka på sin mest händelsefattiga sommar hittills.

Blickar framåt. Yvonne Wheeler, ordförande i PRO Vällingby, tycker det är viktigt att gruppen äldre inte är utpekade längre. Foto: Stefan Källstigen

Alla friska över 70 borde ha haft samma regler som alla andra

– Alla friska över 70 borde ha haft samma regler som alla andra. Det handlar bara om sunt förnuft. Det är de sjuka man skulle vädjat till, säger Anita Linck.

Vällingbys PRO-ordförande Yvonne Wheeler sitter vid bordet intill. Hon hävdar att restriktionerna blev ohållbara, men tror samtidigt att många avvaktar med att gå ut eftersom smittspridningen ökat. Samma gäller större möten och många aktiviteter.

"Kommer fortsätta vara försiktiga"

– Men jag uppmanar framförallt äldre som bor själva att försöka aktivera sig igen. Nu är vi inte utpekade längre. Ut och rör på er, börja leva. Men håll behörigt avstånd.

Karl-Erik Jansson, ordförande i SPF Vällingby, tror inte heller att hävningarna får så stor betydelse i det korta loppet.

– Vi kommer fortsätta att vara försiktiga, men nu är vi ju fler som med avstånd kan träffa barnen och barnbarnen, säger han.

Spelglada. Ingegerd Nordbäck, Anita Linck, Greta Bäckström och Britt-Marie Lindell på PRO Vällingby började spela canasta under pandemin. Något de kommer fortsätta med. "Det är lätt att hålla avstånd och vi har handsprit med", säger Anita Linck. Foto: Stefan Källstigen

Allmänna råd under pandemin

Stanna hemma när du är sjuk.

Testa dig om dina symtom inte går över inom ett dygn.

Var noga med handhygienen.

Undvik att röra vid ansiktet innan du tvättat händerna.

Håll avstånd till andra människor, både inomhus och utomhus på platser där människor samlas.

Avstå från att anordna eller delta i större sociala sammanhang.

Undvik resor i rusningstid.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Visa merVisa mindre

STRAMA REGLER. Ingegerd Nordbäck anser att pensionärsträffarna varit en av få ljusglimtar under året. "Man måste få träffa folk", säger hon. Foto: Stefan Källstigen