– Det känns otroligt roligt att det satsas på långsiktigt förebyggande åtgärder. Det är en grundstomme för att nå fler i tid, säger Isa Strandberg, brottsförebyggande strateg i Tyresö kommun.

Ajda Asgari (MP), ordförande i arbetsmarknads- och socialnämnden, är själv uppvuxen i Tyresö och har under åren upplevt en minskning av förebyggande arbete mot att unga hamnar snett.

– Om vi inte gör de här satsningarna nu så tror jag att kriminaliteten bland unga i Tyresö kan öka längre fram, säger hon.

Två nya fältare

Det var i oktober förra året som Monica Robertson och Emelie Jansson anställdes som de två första fältassistenterna i kommunen. När de nu får sällskap av ytterligare två kollegor så att de kan vara ute fler tider på dygnet och på fler platser."Vi har 17 grundskolor och en gymnasieskola att täcka. Utifrån det blir det tydligt att det kommer bli svårt att närvara på alla skolor i den mån som vi skulle vilja. Därför känns det väldigt kul att vi får två nya kollegor", skriver de i ett mejl till Mitt i.

De skriver också att det är roligt att träffa och prata med alla barn och unga i Tyresö och att en del av deras förebyggande arbete är att identifiera trender och tendenser.

Utökat stöd

Både utökningen av resurser till mobila teamet och Komet-kursen ska ge ytterligare stöd till föräldrar och deras barn. Mobila teamet kan sättas in när en elevs problem blir för stort för att lösas i skolan och Komet-kursen ska ge stöd i konflikthantering i familjen.

– Utbildningar är väldigt prisvärt, man kan hjälpa många på kort tid. Risken om vi inte utbildar är att barn och ungdomar hamnar i en utredning och även om det är ovanligt så kan det gå så långt att ett omhändertagande kan behöva ske. Vi vill rusta föräldrarna mer så att det inte ska hända, säger Ajda Asgari.