Klockan halv nio imorse inledde Enskede skola sitt första vaccinationstillfälle, som en av de första skolorna i Stockholms stad. Innan dagens slut ska ungefär 270 elever ha fått sin första dos Pfizervaccin i skolans gymnastiksal.

– Det är ungefär 65 procent av våra elever som har lämnat in samtycken och kommer att vaccineras idag, säger rektor Sofia Stenberg.

https://www.mitti.se/nyheter/stockholms-skolor-borjar-vaccinera-1215-aringar/repujh!lyyi9APf5NIWQLgntgvWDw/

"Kommer garanterat ta det"

Inställningen till vaccineringen har enligt henne varit positiv. Av dem som inte tar första sprutan nu beror det i flera fall på att man inte hunnit fixa samtycke från vårdnadshavare. Andra har redan påbörjat vaccinering utanför skolan, vilket varit möjligt sedan 20 september.

– Jag ska ta den idag, säger Konrad Flygare i klass 8A. När det bestämdes att barn i min ålder fick ta det, även innan jag fick reda på att skolan skulle arrangera det, tänkte jag att jag vill vaccinera mig.

Enskede skola och vaccinatören Kry har organiserat det hela på fyra dagar. För dem som inte får en spruta under dagen blir det en ny chans när det är dags för dos två.

Isidor Mankert, också han elev i 8A, är en av dem som väntar. Dels för att han nyss varit förkyld, dels för att Folkhälsomyndigheten nyligen pausade Modernas vaccin för befolkningen under 30, vilket skapade en osäkerhet.

– Det känns lite säkrare att bara vänta lite. Så jag tar det i nästa omgång. Det är garanterat att jag kommer ta det, hundra procent.

Vill kunna träffas ordentligt

Malte, Konrad och Isidor tar vaccinet för att de vill skydda sig själva, men också riskgrupper som äldre. För även om de har kunnat umgås med vaccinerade far- och morföräldrar har det varit med avstånd – och utan kramar.

Konrad är lite pirrig, men inte så pirrig att han inte skulle ta sprutan. För som han konstaterar ska han snart gå på en Lil Tjay-spelning och ser fram mot att inte behöva bekymra sig så mycket.

– Man vill kunna gå på restaurang och konsert med gott samvete. Inte vara rädd för att sprida ett virus, säger han.