Nu får staden rätt att stänga krogar och kaféer

Från och med den 1 juli får Stockholms stad rätt att stänga krogar och kaféer, utan att kontakta smittskyddsläkare. – Det här förenklar processen för oss, säger Peter Brådenmark, enhetschef vid miljöförvaltningen.

  • Publicerad 11:05, 1 jul 2020

Sedan coronapandemin bröt ut är miljöförvaltningens inspektörer ute på stan i princip varje dag. De kontrollerar att krogar och kaféer följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Det får inte vara för trångt mellan borden, trängsel i köer eller för mycket folk i lokaler och på uteserveringar.

Hittills har de skickat ärendet vidare till Smittskydd Stockholm, om bristerna varit stora. Där har en smittskyddsläkare avgjort om det blir stängning eller inte.

Men i dag, den 1 juli, träder en ny lag i kraft. Den ger kommunerna rätt att själva fatta besluten.

– Det här förenklar processen för oss. Vi får hela kedjan i samma organisation, säger Peter Brådenmark, enhetschef för avdelningen hälsoskydd vid Stockholms stads miljöförvaltning.

Arbetar i tre steg

Den nya ordningen gör också att staden kan arbeta med tre steg. I ett första steg görs ett föreläggande mot krogen/kaféet. Om ingen bättring sker blir det föreläggande med vite. Det tredje steget blir stängning.

– Självklart kan vi också stänga verksamheter med en gång om det är riktigt illa, säger Peter Brådenmark.

16 ställen har stängt

Hittills har miljöförvaltningen gjort 950 inspektioner. 280 ställen har fått anmärkningar. Av dem har 24 rapporteras till Smittskydd Stockholm eftersom de inte bättrat sig efter anmärkningen. Där har smittskyddsläkare fattat beslut om stängning i 16 fall. Alla har dock fått öppna igen, efter att ha vidtagit åtgärder för att minska trängseln.

– De krogar som tvingats stänga är väldigt på. De gör förbättringar med ljusets hastighet, säger Peter Brådenmark.

Lagen gäller året ut

Den nya lagen stiftades på grund av coronapandemin och gäller till den 31 december 2020.

– Sedan får man se hur läget är med smittspridningen. Jag vill betona allas ansvar för att minska den. Vad vi väljer att göra har betydelse, säger Peter Brådenmark.