Panerad fisk och kall sås – en skolmatsklassiker. Foto: Mostphotos

Nu får Söders seniorer luncha i skolan

Har du också saknat skollunchen? Från och med 1 oktober är alla seniorer välkomna att luncha på Åsö grundskola. – Tanken med luncherna är att seniorerna ska få ett näringsriktigt och gott mål mat till ett bra pris, säger Jessica Westin, dietist på Södermalms stadsdelsförvaltning.

  • Publicerad 11:25, 11 okt 2018

Är du över 65 och har saknat smaken av skollunch?

Från och med 1 oktober är alla seniorer välkomna att luncha på Åsö grundskola på Blekingegatan 55.

Lunchen serveras måndag till fredag klockan 12.25-13.15 och en måltid kostar 50 kronor.

Besökarna kommer kunna välja mellan två olika alternativ à la klassisk skollunch, varav ett är vegetariskt. I lunchen ingår förutom huvudrätten även salladsbuffé och mjölk eller vatten.

För att ta del av lunchen krävs föranmälan och kontantbetalning sker i förväg på två av äldreomsorgens mötesplatser: Nytorgsträffen på Nytorgsgatan 44 eller Tanto aktivitetscenter på Rosenlundsgatan 44a.

Ett möte mellan generationer

Idéen till initiativet kommer från ett medborgarförslag. En Södermalmssenior som brukade åka till en skola i Skärholmen för att luncha efterfrågade möjligheten även på Söder.

– Vi såg över möjligheten att erbjuda det, och Åsö grundskola var den skola som hade mest plats. Tanken med luncherna är att seniorerna ska få ett näringsriktigt och gott mål mat till ett bra pris, säger Jessica Westin, dietist på Södermalms stadsdelsförvaltning.

Förutom en smarrig måltid är förhoppningen att satsningen kan resultera i ett möte generationer emellan.

– En bonus är ju att den äldre generationen får träffa den yngre och vice versa. Vi har precis startar upp och inte hunnit få feedback ännu, men förhoppningsvis resulterar det i något form av utbytet.